Op de kleintjes letten

Vanaf vandaag gaan we letten op de ‘kleintjes’. Lekker cliché en ik hoor het mijn vader nog zeggen. En nu roep ik het zelf naar die lange, mijn vriend, die in de keuken een glas wijn voor zichzelf inschenkt en de zoveelste kop dure koffie voor mij.
Ik zit op de bank met een berg folders op schoot en steek ondertussen een peuk op. Nog zo’n dure gewoonte, want een verslaving wil ik het liever niet noemen.

Lekker burgelijk pak ik een kladblokje en een pen om vervolgens alle folders uit te pluizen. Inclusief die van de supermarkt waar we nooit komen, want die zit aan de andere kant van het dorp.
Enthousiast roep ik dat de witlof in de aanbieding is, alsof ik er net achterkom dat er 70% korting wordt gegeven op de nieuwste designertas. “En kijk nou, de spruitjes kosten deze week ook geen drol!” Folders worden nog eens mijn nieuwe verslaving.

Ik schrijf alles op en maak een planning voor het avondeten, voor de rest van de week. Ik kan bijna niet wachten tot we zo samen boodschappen gaan doen, inclusief een boodschappenbriefje én naar vier verschillende supermarkten; wat een feest! Groenten die we nooit eten, vlees dat we nooit kopen, ik gooi het straks allemaal mijn mandje in.

Normaal gesproken slof ik, als ik klaar ben met werken, naar de dichtstbijzijnde winkel. Ik bedenk dan ook pas wat we gaan eten en koop dan gewoon waar we op dat moment zin in hebben. Aanbiedingen, wat zijn dat? En zo houden we iedere keer weer een stukje maand over.

Vanaf nu dus anders. ’s Avonds app ik een foto naar mijn moeder van hoe ik voor het eerst in mijn leven aardappels schil. Voor de TV, zoals zij dat vroeger deed.
“Zo zo”, stuurt ze, en “haha, ik wok.” Ze zegt nog net niet dat ze het recept heeft gevonden via haar tablet.

Een koelkast vol Hollandse pot, in de vriezer zakjes gehakt en op onze koffiebar prijkt een pot oploskoffie. “Voor de visite”, lacht die lange. Morgenochtend lacht hij niet.

Ik kook de aardappelen en kijk verliefd naar hoe ze liggen te badderen in het dansende water met een ‘snufje’ zout. Straks gooi ik ze in de oven, besprenkeld met olijfolie, knoflook en rozemarijn. Spruitjes wok ik met spekjes – ook in de aanbieding – al met al een heerlijk diner.

Na het eten zie ik een tas op mijn favo webshop die ik echt moet hebben en gezien de aardappelen deze week in de aanbieding zijn…

CC foto: 401(K)