Klustratie

‘Ik klus echt nooit meer!’ Mijn vriend stampte de trap af, in staat om de boel kort en klein te slaan. Ik moest bij mezelf de neiging onderdrukken om hem daarbij te helpen. Wat hieraan voorafging:

We hebben een nieuw huis gekocht. Op 29 juni kregen we de sleutel en ging de schilder aan de slag. Uitstekend bedacht, vonden we zelf, aangezien ik bij onze vorige verhuizing (zeven jaar geleden) jankend het plafond stond te latexen en mijn vriend met de seconde geïrriteerder de opgedroogde verfresten van de stopcontacten probeerde te schrapen. Dat nooit weer dus. En zeker niet in ons nieuwbouwhuis, dat in bijna perfecte staat werd opgeleverd. Dat moesten we maar aan de vakman overlaten.

Dat kan iedereen
Maar een paar kleine, simpele dingetjes konden we toch zeker wel doen. Zo hadden we bij de bouwmarkt een type wc-rolhouder ontdekt dat je zonder boren aan de muur kon monteren. Met een ingenieus plaksysteem zou een beetje Pattex genoeg zijn. We plakten de houders aan de muren en na 24 uur uitharden kwamen we vol verwachting weer bij het huis om de wc-rolhouders en toiletborstelhouders eraan te bevestigen.

Alles laat los
Gewapend met een mini-imbussleutel gingen we eropaf. Dit varkentje zouden wij wel even wassen. Mijn vriend draaide de wc-rolhouder vast aan het muurplaatje en het leek allemaal goed te gaan, tot hij opmerkte dat het wel wat losjes hing. Het bleef echter zitten en vol goede moed ging hij verder met de toiletborstelhouder. Die bleek helaas te zwaar: het muurplaatje kwam los en nam daarbij tot overmaat van irritatie lang niet alle Pattex mee, maar liet een smerige bende achter op de muur. Nog eens morrelen aan de rolhouder leerde ons dat ook dat muurplaatje na 24 uur uitharden weinig kon hebben. In de tweede toiletruimte was het al niet anders, net zomin als in de badkamer, waar we plaatjes hadden bevestigd voor een shampoorekje.

De hel op klusgebied
Grr. Zoiets simpels, en zelfs dat lukte ons niet. Twee uur later zaten we nog op onze knieën om de lijmresten van de tegels te schrobben. Zo makkelijk als de muurplaatjes loslieten, zo moeilijk kwamen die lijmresten eraf. Het was de hel op klusgebied. Ja, dat zeg ik heel snel, maar ik vind dan ook eigenlijk alles op klusgebied de hel. En zo denkt mijn vriend er ook over. Wat dat betreft hadden we geen slechtere wederhelft kunnen uitzoeken: we zijn vier linkerhanden in één huis. Geen ‘handige’ combinatie.

Redder in nood
Gelukkig waren we het er na dit debacle en het bijbehorende gefoeter ook heel snel over eens dat we nóóit meer zouden klussen. Echt nooit. Gelukkig was daar mijn vader, redder in nood, die onverwacht de dinsdag erna langskwam omdat hij het huis ook wel wilde zien. Hij kon alle wc-rolhouders, toiletborstelhouders en het shampoorekje met gemak met een boormachine bevestigen. Snel, muurvast en zonder frustratie.

CC foto: Samuel Livingston