Lara Croft en haar lekkere collega’s

geen

Jawel, mijn tweewekelijkse game-blog voor Viva.nl is een feit en om mijzelf daarmee te feliciteren, heb ik vandaag de nieuwe Tomb Raider-game aangeschaft, met in de hoofdrol de bekendste game-vrouw ooit: Lara Croft. De 2013-versie van Tomb Raider is een ‘reboot’ ofwel een herstart van de serie en bij Lara’s nieuwe levensfase hoort een nieuw uiterlijk. Weg is de welbekende rondborstige bimbo, de nieuwe Lara is een zelfstandige jonge vrouw met amper cup C die zich gelukkig gerealiseerd heeft dat je in vechtsituaties maar beter een lange broek aan kan hebben.

Prinsessen
Geloof het of niet, de originele Lara Croft werd in 1996 ontwikkeld als een tegenwicht tegen stereotypische vrouwelijke game-personages. Op zich een nobel doel; tot op dat moment zagen we vrouwen vooral voorbijkomen in de gedaante van prinsessen die gered moesten worden (Super Mario, anyone?). Lara daarentegen redde zich makkelijk in haar eentje en had geen mannen nodig om haar doel te bereiken. Maar waarom zag ze er dan wel zo sexy uit? Of was dat weer een extra statement; “wij vrouwen kunnen stoer zijn en er sexy uitzien en dat is dan helemaal onze eigen keuze”? Natuurlijk, het merendeel van de gamers is mannelijk en dus kan je beargumenteren dat Lara wel een beetje sexy aangekleed moest worden om haar voor de heren aantrekkelijk te maken. Aan de andere kant: Barbie is speciaal voor meisjes ontwikkeld en ziet er ook al jaren uit als een onrealistisch geproportioneerde dame.

Bouquetreeksmannen
Maar goed, er is dus een nieuwe beweging. De makers van de 2013-Tomb Raider wilden een minder plastic Lara en dat is gelukt. Nog steeds mooi en stoer, maar zeker geen bimbo meer. Hopelijk kan dan nu de stap gezet worden om ook de mannen uit de stereotypering te halen. Iedere grote game-held is namelijk een donkerharige man van begin 30 met een brede kaaklijn en een stoppelbaardje, die wel emoties heeft maar ze tijdelijk handig wegstopt zodra er even koelbloedig gemoord moet worden – het lijkt wel alsof je een Bouquetreeks-roman aan het lezen bent (op het moorden na dan).

Maar ja, aan de andere kant… Ik hou persoonlijk wel van donkerharige, bebaarde mannen. Zo’n Nathan Drake uit Uncharted, met z’n strakzittende, licht gehavende shirtje – is er niet een cheat code waarmee dat shirt uit kan? Weet je wat, misschien moeten we nog even wachten met de emancipatie van de mannelijke gameheld. Na 15 jaar de voorgevel van Lara Croft te hebben moeten aanzien, verdienen wij gamende dames immers nog wel wat extra compensatie. Hopelijk voorziet de reboot van Tomb Raider in wat lekkere stereotype mannen. Verschil moet er zijn…

Jedidjah (1976) speelde vroeger bij vriendinnetjes thuis al Pong, maar begon haar eigen gamecarriere pas echt met Age of Empires en Simcity op de pc. Tegenwoordig staat in haar huis in Amsterdam vooral de Playstation 3 overuren te draaien, al vermaakt ze zich in een verloren minuutje ook met iPhone spelletjes. Voor Viva blogt ze daarom vanaf nu tweewekelijks over games in alle soorten en maten. Daarnaast werkt ze als schrijver, vertaler en regisseur voor theater, film/tv en de gameindustrie.

© Beeld: Square Enix/Sony