Viva Ongecensureerd: Laveloze nachten

Sommige van mijn beste herinneringen hebben te maken met drank. Niet dat ik een alcoholist ben. Een wijntje bij het eten vind ik lekker, maar komt niet eens heel vaak voor. Als ik dus een keer ga drinken, doe ik het ook meteen goed.

Jong en onbezonnen
Dat ontstond al ver voor de leeftijd waarop je officieel drank mag kopen. Ik geloof dat de eerste keer dat ik dronken was, op mijn veertiende was. Destijds had ik met mijn ouders afgesproken dat ik om één uur thuis zou zijn, wat ik uiteraard niet was. Mijn vader ging de stad in om me te zoeken en moet zich vast zijn rotgeschrokken toen hij zag in welke staat ik me bevond. Toch ben ik sindsdien niet erg beteugeld en het was ook verre van de laatste keer.

Woest aantrekkelijk
Ik vind mezelf én anderen geweldig als ik dronken ben. We zijn allemaal grappiger, aanhankelijker en niet te vergeten woest aantrekkelijk. Heus, ik weet ook wel dat mijn beoordelingsvermogen slinkt met iedere druppel. Ik heb meermalen the day after foto’s gezien van mijn woest onaantrekkelijke voorkomen na tien drankjes, en de volgende morgen is de spiegel doorgaans ook niet genadig.

Of wat ervoor doorging
Maar het is niet alleen dat. Met drank op gebeuren gewoon de leukste dingen. Ik heb op de bar gedanst (of wat ervoor doorging), ben in de struiken gevallen omdat ik mijn evenwicht verloor, heb talloze vette happen weggewerkt zonder ze te proeven, heb hele einden gerend (of wat ervoor doorging) zonder duidelijke bestemming, ben wakker geworden in een bad van borrelnootjes en in mijn eigen of andermans braaksel. De ene keer herinner ik me de gebeurtenissen zelf, de andere keer hoor ik achteraf van anderen dingen die ik nauwelijks kan geloven.

Hele dag gammel
Hoewel ik dus een heleboel heb meegemaakt met alcohol, had ik in al die jaren nog nooit een kater gehad. Tot twee weken terug. Na een nacht stevig doorzakken werd ik de volgende ochtend wakker met verschijnselen die mij volkomen vreemd waren. Ik had hoofdpijn, er zat een vieze smaak in mijn mond die niet wilde verdwijnen, ik voelde me misselijk en was de hele dag gammel. Misschien ben ik nu eindelijk te oud geworden om me te bezatten zonder me zorgen te maken over de gevolgen. Het zou tijd worden.

Beeldmateriaal: I Woke Up Today

Viva Ongecensureerd is het anonieme account waarmee Viva-bloggers blogs schrijven die ze liever niet plaatsen onder hun eigen naam. Elke week vind je op deze plek een onthullend blog, geschreven door één van de bloggers. Wie welk stukje heeft geschreven, blijft geheim…