Lekker je authentieke zelf zijn

Ik ving in de trein pas een gesprek op tussen twee vrouwen. Over jezelf zijn. Nouja, eigenlijk was meer een monoloog van een van de twee. Ze beweerde dat ze altijd zichzelf was en lepelde vervolgens een heel aantal situaties op waarin dat het geval was: thuis, op het werk, bij vrienden, familie en bij haar Bert.

Hoogst haalbare
Haar monoloog irriteerde me. Niet ineens zozeer vanwege de inhoud, maar vooral vanwege de houding van de vrouw. Ze keek er namelijk uiterst tevreden bij: ‘kijk mij eens lekker mijn authentieke zelf zijn!’ Alsof ‘altijd jezelf zijn’ het hoogst haalbare is in het leven. Het topje van de Maslow-piramide.

Gordijnen potdicht
Meteen daarna sloeg de zelfrelativering toe en vroeg ik me af of mijn irritatie niet voort kwam uit jaloezie. Was ik wel altijd mezelf? Die vraag vond ik nog niet zo makkelijk te beantwoorden. Zo vind ik het heerlijk om – met de gordijnen potdicht – op Britney Spears’ I’m a slave for you dansjes te doen die het daglicht niet kunnen verdragen. Maar ik zou  het niet in mijn hoofd halen om mijn collega’s tijdens een bedrijfsuitje bloot te stellen aan mijn moves.

Hulpeloos kind
Ook ben ik een echte regelaar, maar als ik met mijn vriendin op vakantie ga die de overtreffende trap van georganiseerd is, leun ik lekker achterover. En bij mijn familie heb ik nog weleens de neiging om als nakomer de hulpeloos kind-modus aan te nemen terwijl ik godbetert 33 ben en net voor het eerst BTW-aangifte heb gedaan.

Man met baard
Maar dat maakt me mijns inziens niet minder mezelf. Ik laat gewoon in verschillende situaties verschillende kanten van mezelf zien. En dat is maar goed ook. Want ik denk dat mijn collega’s helemaal niet zitten te wachten op mijn Britney-imitatie. En dat die leuke man-met-baard snel de benen neemt als ik op de eerste date meteen alle kanten van mijn authentieke zelf laat zien. En vice versa natuurlijk. Ik hoef van die leuke man-met-baard ook niet meteen te weten dat hij in zijn vrije tijd fanatiek Star Wars-lego verzamelt. Of in het weekend oorlogje speelt.

Kortom, ik denk dat ik wel altijd mezelf ben maar niet altijd hetzelfde. Een veelzijdig mensch, zullen we maar zeggen.

Bron foto: fbueno.net