Liesbeth Rasker: ‘Waarom is een ‘nee’ voor heel veel mensen een ‘misschien’?’

liesbeth rasker

Schrijver en presentator Liesbeth Rasker (32) woont in Amsterdam met poes Disco. In VIVA schrijft ze elke week over wat ze meemaakt.

Tegen de tijd dat deze VIVA in de winkels ligt, zijn we alweer twintig redenen voor ophef verder. Maar op moment van schrijven, maak ik me druk over Thierry Baudet die bij het programma Tijd voor Max vertelde hoe hij verloofde Davide Heijmans leerde kennen.

Thierry had verkering met een meisje, maar droomde over Davide, dumpte z’n vriendin en zette de aanval in. ‘Maar Davide had nog helemaal geen zin in mij, dus toen heb ik anderhalf jaar op haar moeten wachten.’

Presentator Sybrand Niessen, 59 jaar, even grijs als zijn ideeën, hoort dit breed lachend aan en vraagt gretig: ‘Wachten? Of intens ingezet?’ Waarbij hij een vuist en een soort bonkende beweging maakt, die suggereert dat het ‘intens inzetten’ daadkrachtig is. Iets wat echte mannen doen als ze een vrouwtje willen schaken.

En inderdaad, Thierry had dusdanig intens ingezet dat Davide hem blokkeerde op Instagram, Whatsapp én Facebook. Je zou denken dat de boodschap dan wel duidelijk is, maar neen, Thierry besloot een roman over haar te schrijven. ‘Toen dacht ze: deze vent houdt nooit op, laat ik hem dan maar uitnodigen om wat af te spreken’, waarop Sybrand besluit met ‘mooi’. Beide heren keken er dromerig bij.

Het idee dat stalken romantisch is, is nog altijd een hardnekkig misverstand. Want dat is het, stalken. Bovendien weet iedere vrouw dat als je ‘intens inzet’ bij een man, je na het vijfde onbeantwoorde bericht zonder pardon op de stapel wanhopig/needy/psycho wordt gegooid.

Maar wanneer je als man dergelijk gedrag vertoont, is het romantisch en heldhaftig. Althans, dat is wat we hebben geleerd van honderden romantische komedies, vaak geschreven en geregisseerd door mannen, wat het probleem alleen maar onderstreept. En wat dacht je van ‘meisjes plagen, kusjes vragen’, waarbij we jongens stimuleren hun liefde op te dringen en meisjes leren dat pestgedrag van jongens romantisch is.

Lees ook
Liesbeth Rasker: ‘Tegenwoordig kun je werkelijk alles oplossen met je mindset’

Ik ken zat vriendinnen die zich geen raad wisten met de opdringerige gevoelens van hun scharrels. Jongens die maar bleven appen, bellen en onaangekondigd voor de deur stonden met bossen rozen, daags nadat zij had gezegd geen interesse te hebben. Dat is vast lief bedoeld, maar waarom is een ‘nee’ voor heel veel mensen toch nog een ‘misschien’?

Stalken, drammen en je zin doorduwen, is niet romantisch. Op die manier je zin krijgen is niet iets om trots op te zijn. Romantiek zit heus ook in bossen bloemen, lieve berichten, spontane bezoekjes en onverwachte cadeaus – maar niet als de ander duidelijk heeft aangegeven er niet op te zitten wachten. Je zóu denken dat dat toch allemaal niet zo ingewikkeld is, nietwaar?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief