De lijst

Eén van mijn vriendinnen bezit een lijst. Op deze lijst staat geschreven wie van ons er als eerst gaat trouwen en wie er als eerst kinderen zal krijgen. Lang geleden schreven we allemaal onze verwachtingen daarover op. Helemaal onderaan staat degene die de lijst in bezit heeft. Na een traumatisch eerste baantje in een pannenkoekenrestaurant besloot ze acuut dat ze geen kinderen wilde. Ik stond daar direct boven. Ik had geen vriend en het is algemeen bekend dat ik een laatbloeier ben.

Extatische klopjacht

In al die jaren is de lijst nauwelijks aangepast. Op één klein detail na. Ik sta inmiddels bovenaan. Voor het huwelijk én de kinderen. Ach, dingen veranderen, mensen veranderen en een lijst is maar een lijst. Ik had niet gedacht dat het zou manifesteren in één of andere extatische klopjacht op nieuwtjes rondom mijn zogenaamde huwelijk en zwangerschapsperikelen.

Kerstavond
Toen mijn vriendinnen afgelopen kerstavond bij elkaar op de bank zaten om de kerstspecial van ‘All you need is love’ te kijken, zat ik met mijn vriend en een wijntje op de bank. Via Whatsapp hielden mijn vriendinnen me op de hoogte van wat er daar gaande was. Zo las ik dat een vriendin in huilen uitbarstte bij de afsluiting van het glazen huis. Een andere vriendin laat weten het niet droog te houden bij ‘All you need is love’. Normaal gesproken laat ik geen traan om dergelijke programma’s, maar ik moet toegeven dat zelfs ik moeite heb met het wegslikken van de brok in mijn keel. ‘Ik moet ook een beetje huilen’, stuur ik terug.

Hysterische wijven
Aan het einde van de aflevering pak ik mijn telefoon, om te kijken wie er het hardst gehuild heeft. Ik heb talloze gemiste oproepen, spraakopnames en berichten. Ik schrik me rot. Wat is er gebeurd? Meteen bel ik terug.
‘Wat is er?!’
‘BEN JE TEN HUWELIJK GEVRAAGD?’
Op de achtergrond hoor ik mijn vriendinnen klappen en gillen.
‘Eh nee?’
‘Oh. Waarom moest je dan huilen?’
‘Om All you need is love, je moest zelf ook huilen!’

Valentijn
Als ik dacht dat het hier bij zou blijven, dan had ik dat mis. Op Valentijnsdag besluit ik me van mijn meest romantische kant te laten zien. Niet omdat dat zo in me zit, maar omdat ik heb vernomen dat mijn vriend wel iets heeft geregeld. Halsoverkop moest ik dus ook nog wat verzinnen. Uiteindelijk kom ik met een, voor mijn doen, behoorlijk romantisch cadeau op de proppen. Om het af te maken steek ik overal in huis waxinelichtjes aan. Ik maak er een foto van en stuur deze naar mijn vriendinnen. Wat ik er niet bij vertel, is dat ik dit heb gedaan.

De lijst

‘Mayke, je krijgt een aanzoek!’ is de eerste reactie die op het beeldscherm van mijn telefoon verschijnt. Al gauw zijn al mijn vriendinnen in rep en roer. Het is me wel duidelijk, de lijst is niet zomaar een lijst. Ik kijk om me heen. Misschien moet ik inderdaad een paar kaarsjes uitblazen. Straks verwacht mijn vriend nog een aanzoek van mijn kant.

© Beeld: privébezit
Lees hier meer blogs van Mayke