Nou, Lilian Janse dus!

Ze dachten dat het niet zou gebeuren. Sinds op een SGP-vergadering onder wettelijke druk het geen-vrouwen-beginsel verviel, is het mogelijk voor vrouwen om zich verkiesbaar te stellen voor de Staatkundig Gereformeerde Partij. Maar welke rechtgeaarde SGP-vrouw zou dat nou doen? Nou, Lilian Janse dus.

Impulsief, maar uit nood geboren
Vóór zij zich kandidaat stelde, hadden al verschillende SGP-mannen uit Vlissingen geweigerd. Toen eenmaal bekend was dat door hun toedoen nu een vrouw zich kandidaat stelde, rekende het partijbestuur erop dat er alsnog een man over de brug zou komen. Maar dat deden de mannen niet en daarom werd gisteravond de eerste vrouw ooit tot SGP-lijsttrekker benoemd. Vlak na de stemming licht zij toe dat ze de keuze om zich verkiesbaar te stellen “impulsief” nam, “maar uit nood geboren”. “Dit voelt als erkenning dat ik me niet voor niks naar voren heb geworpen.”

Wat niemand aandurfde
Ze blijft er vrij nuchter onder, terwijl ze vanuit de partij die zij vertegenwoordigt toch aardig wat kritiek heeft gekregen. Haar kandidatuur zou ongepast zijn, niet volgens de Bijbelse principes. Toch wil Janse graag de normen en waarden uitdragen van de SGP. Aan de ene kant denk ik: waarom zou je dat nog willen na alles wat er gebeurd is? Maar aan de andere kant is het juist zo enorm stoer. Verandering komt er niet als je als SGP-vrouw achter je man blijft staan, verandering komt er ook niet als je als progressieve SGP-vrouw overstapt naar een andere partij omdat je binnen de jouwe geen politiek mag bedrijven. Verandering komt er pas als je doet wat niemand ooit eerder aandurfde.

Net zo goed, zo niet beter

Ik ben verheugd dat Lilian Janse gisteravond is gekozen tot SGP-lijsttrekker in Vlissingen. En ik mag graag denken dat een groot deel van de mannen in die gemeente er óók blij mee is. Anders had een van hen zich wel verkiesbaar gesteld, of hadden ze massaal tegen gestemd. Niet alleen Janse, maar de hele SGP Vlissingen heeft laten weten dat een vrouwelijke lijsttrekker net zo goed is als een mannelijke. In dit geval zelfs beter.

Foto: still uit uitzending De Vijfde Dag