Loeihard

De meeste mensen houden hun stemgeluid op een heel beschaafd niveau. Maar ‘de meeste mensen’ is niet iedereen, en zoals wel vaker vallen de uitzonderingen op z’n zachtst gezegd (bwaha) nogal op.

Stel je deze situatie voor: je zit in de trein – ik weet het, voor sommige mensen is dit moeilijk voorstelbaar, maar iedereen kent de situatie – in een niet-stiltecoupé. Normaal gesproken kun je dan rekenen op een aangenaam geroezemoes waarbij je heerlijk kunt wegdutten, lezen, je nagels knippen of wat dan ook. Echter na een paar minuten merk je dat er een stoorzender tussen het aangename geroezemoes zit.

Aan de telefoon
Goed, deze jongen heeft dus een behoorlijk hard stemgeluid. En met hard bedoel ik: ik zit vijf bankjes verderop en dan nog heb ik het idee dat hij schreeuwt. Eerst denk ik nog even dat hij aan de telefoon zit, want aan de telefoon wil het mij ook wel overkomen dat ik veel te hard ga praten (oké: dat gebeurt eigenlijk meestal). Om de een of andere reden lokt het feit dat je niet kunt zien tegen wie je praat nu eenmaal geschreeuw uit, net zoals je op een feestje altijd harder gaat praten. Bovendien kon ik de persoon niet horen met wie hij een gesprek voerde. Toch bleek het geen telefoongesprek te zijn. Iets opzij leunen om te kijken leerde mij dat er een meisje naast hem zat dat met hem praatte; zij wél op normaal geluidsniveau. Vandaar.

Misschien dat ze daarom zo schreeuwt
Andere situatie: een kantoortuin met verschillende afdelingen en zeker vijftig flexplekken, één medewerker (die er gelukkig niet al te vaak is) met een stemgeluid dat je zelfs kunt horen als je op een andere verdieping werkt. Elke keer als zij er is vraag ik me af of ze niet in de gaten heeft dat werkelijk iedereen alles kan horen wat ze zegt tegen de collega die pal naast haar zit. Er komt niet eens een telefoon aan te pas, wederom. En het nadeel is: ze hoort zichzelf heel graag praten. Misschien dat ze daarom ook zo schreeuwt, wie zal het zeggen.

Allemensen wat hard
Een korte zoektocht op internet levert verschillende antwoorden op de vraag waarom sommige mensen toch zo allemensen hard praten. Het zou te maken kunnen hebben met een gehoorbeschadiging, of met je opvoeding (mensen in je omgeving die ook hard praten) of simpelweg met asociaal gedrag. Dat laatste geloof ik sowieso niet. Als je je ervan bewust bent dat je te hard praat, draai je de volumeknop wel terug. Al was het maar omdat niet iedereen hoeft te weten wat je vanavond gaat eten.

CC foto: Howard Lake