Mag ik je houden?

Van binnen ben ik één en al zuurstokken, suikerspinnen, teddyberen en madeliefjes. In gezelschap ben ik al gauw de klefste van het stel.

Aai over de bol
Ik weet over het algemeen wat de gedragsregels zijn binnen relaties, maar soms vind ik het maar moeilijk om me in te houden. Soms word ik geraakt door een glimlach, een stem, een uitspraak of gewoon een heel bekend gezicht op een onverwacht moment. Dan wil ik diegene trakteren op een knuffel, een dikke kus of een aai over de bol.

Ik mis je nu al
Ik ben die overenthousiaste, wangen knijpende, hysterische tante die je liever wilt mijden. Maar wees gerust, ik heb dat niet bij vreemden. Vooral mijn vriendinnen moeten eraan geloven. Afgelopen zaterdag was ik op een feestje. De muziek was goed, de sfeer was goed en ik voelde me goed. En daar was ze ineens, geheel onverwacht. Een vriendin met wie ik nooit afspreek, maar van wie ik, als ik haar tegenkom, onafscheidelijk ben. Het begon met een knuffel, het eindigde met een dikke kus en de woorden: ‘Ik mis je nu al!’

Nu weten we het wel
‘Ik mis je nu al’, is één van mijn gevleugelde uitspraken. ‘Ik hou zo van jou/jullie’, staat op nummer twee, op de voet gevolgd door ‘Ik mag jou wel’, wat op hetzelfde neerkomt bij mij, maar iets minder verstikkend klinkt. Ik gebruik deze woorden regelmatig, maar dat betekent niet dat ze daardoor hun betekenis verliezen. Ik vermoei er namelijk altijd dezelfde mensen mee. En die weten het nu wel.

All over the place
Als ik je mag, ben ik all over the place. In je gezicht, op je telefoon en op de achtergrond van al je foto’s. Twee van mijn vrienden hebben me zelfs een tijdje begroet met de kreet: ‘Lief!’. Het stond in het dauw geschreven op de voorruit van mijn auto en het was de titel van elke foto die op Facebook werd geplaatst.

Mag ik je houden?
Het meest trieste wat je kunt overkomen, is als een vriend een vage bekende is geworden. Als gesprekken blijven hangen bij ‘hoi’. Als ik mezelf niet meer kan vinden op de achtergrond van je foto’s. Het is zo pijnlijk wanneer van ‘Ik mis je nu al’ slechts nog ‘Ik mis je’ is overgebleven. Dus het kan me niets schelen, arme vrienden en vriendinnen. Ik hou van jullie, al weten jullie dat nu wel.
Als ik je écht mag, heb je me voor altijd.

© Beeld: privébezit