Makkelijk scoren met een dating-app

Ik ben nu ruime tijd vrijgezel en door mijn drukke werkweek ben ik niet zo veel in het datingcircuit te vinden. Over het algemeen ben ik zeer content met mijn status, maar soms mis ik de aandacht en het hele spannende aan iemand leren kennen wel een beetje. Na zowel positieve als negatieve verhalen besloot ik mijzelf twee weken geleden eens te verdiepen in de vele dating-apps die een smartphone te bieden heeft.

Scout
Wel twee hele uren stond de app Scout op mijn telefoon. Nou, er is mij in een uur tijd nog nooit zo vaak gevraagd of ik ‘ook zo ontzettend geil ben’. Toen ik werd benaderd door Nick en Suzanne die mij samen uit elkaar wilden trekken, besloot ik Scout te laten voor wat het is. Deze app had net zo goed seksclub Het Roze Olifantje kunnen heten. Ik ben niet op zoek naar een makkelijke wip en al helemaal niet naar een trio met een stelletje. Mocht je geld uit willen geven aan een escort maar ben je momenteel blut, dan zou ik zeggen: downloaden die handel!

Tinder
Je begrijpt dat mijn verwachtingen van Tinder na mijn Scout-avontuur bedroevend laag waren. Je logt in via Facebook – geen zorgen, je vrienden zien hier niks van – en maakt een profiel aan. Daarna krijg je aan de lopende band foto’s van mannen (of vrouwen) te zien, die je naar links (‘nope’) of rechts (‘like’) moet vegen met je vinger. Als de persoon die jij wel ziet zitten jou ook naar rechts heeft geveegd, dan heb je een match. Hoera, je kunt nu chatten!

Vleeskeuring deluxe
Ik maakte een klein vreugdedansje, want een verrassend groot deel van de mannen op Tinder ziet er niet uit alsof hij onder een steen vandaan gekropen is. Een soort upgrade van Scout dus. Nadeel is dat je (ik!) nogal snel geneigd bent alleen op uiterlijk te letten. Je ziet namelijk naast foto’s alleen hoeveel interesses je gemeen hebt – dat zijn de pagina’s die je op Facebook geliked hebt – en of je eventueel gemeenschappelijke vrienden hebt. Daar moet je het mee doen.

Onder het motto ‘een foto spreekt meer dan duizend woorden’ heb ik mij als een bezetene door de eerste berg foto’s heen geveegd. Eigenlijk is het net als in de kroeg, want dan stap je ook niet op iemand af die je niet aantrekkelijk vindt, toch? Het is vermakelijk om te zien wat voor foto’s mensen van zichzelf uploaden. “De Denker” van Auguste Rodin is erg in trek, maar ook selfies inclusief duckface, de Oompa Loompa-kleurige zonnebanktint en foto’s met een kop cappuccino in je hand. Ik was kritisch en had na een dag ongeveer tien matches.

Afspraakje
Mijn vriendinnen en ik zeuren vaak over het feit dat mannen het tegenwoordig blijkbaar erg lastig vinden om je aan te spreken. Dat is ook het geval op Tinder, dus heb ik mijn beste oneliners er maar tegenaan gegooid. Openen met een grapje werkt goed. ‘Mooi weer hè?’ wat minder.

Er zat één man tussen waarmee het gesprek meteen lekker verliep. Na wat chatten en een keer bellen, zagen we elkaar in een kroeg in Amsterdam. Boven verwachting was de avond erg leuk en spannend. De date werd afgesloten met een lange zoen. “Makkelijk scoren met die dating-app, niet dan?” grinnikte hij. Diezelfde avond heb ik de applicatie weer verwijderd. Hoe dit verder gaat, zoek ik liever uit zonder de hulp van Tinder.

Beeld: Thinkstock