Mannen op fietsen

Mannen en fietsen. Een combinatie waar ik eeuwig over zou kunnen blijven schrijven. En dan vooral: hoe mannen op fietsen reageren op vrouwen op fietsen. Dat is werkelijk voer voor psychologen.

Gelegenheidscoureurs
Afgelopen zondag fietste ik weer eens een toertocht. Samen met een vriend, een vriendin en mijn eigen vriend. Het weer was heerlijk, de Utrechtse Heuvelrug rook naar vakantie en de benen voelden goed. Dat mocht ook wel, want ik train me al maanden het leplazerus.

Er deden ook veel gelegenheidscoureurs aan de toertocht mee. Jongens waar je duidelijk aan kon zien dat ze een paar weken daarvoor in de kroeg stoer hadden geroepen dat ze wel weer eens een tochtje wilden maken. Ze hadden de racefiets weer eens afgestoft, een outfit bij elkaar geraapt en ter voorbereiding eens een rondje van een kilometer of vijftig gereden.

Kat en muis
Zo stonden ze aan de start van de Heuvelrugtocht. Je herkent deze mannen altijd aan hun outfits, en aan de manier waarop ze een heuvel beklimmen. Ze spurten bij elke helling keihard weg, om halverwege de heuvel compleet stil te vallen. Dan is de energie op. Gaat het lichtje uit.

Maar het grappigste aan deze mannen, is dat ze vaak allergisch zijn voor meisjes op de fiets. Of, beter gezegd: voor meisjes waardoor ze worden ingehaald. Hun meerdere erkennen vinden ze niet erg, maar wel als die meerdere een meisje is. Zodra ik ze inhaal, gaan ze meteen in mijn wiel zitten om me zo snel mogelijk weer in te kunnen halen. Waarna ze weer stilvallen (geen energie meer) en ik ze weer moet inhalen. Een kat- en muisspel waar de vrouw in kwestie echt geen lol aan beleeft.

Dikke olifantenkont
Ik zou ze kunnen vertellen dat ik elke week minstens zes uur op de fiets zit. Dat ik de hele winter ben blijven fietsen. Dat ik aan het trainen ben voor iets waarvoor ik de hele tijd mijn eigen wielergrenzen aan het verleggen ben. Dat mijn leven grotendeels draait om die fiets.

Het zou ze niks uitmaken. Want er is niks zo vernederend als een vrouw die haar dikke olifantenkont van het zadel haalt en op de pedalen staand bij je wegsprint. Zo bleek zondag wel weer.