Mannen met baarden

Was de leus in 1980 ‘Geen woning, geen kroning’, dit jaar gaan we voor ‘Zonder baard, geen koning’. De gelijknamige Facebookgroep vindt dat Wim-Lex aan de baard moet en wel voor de troonsafstand op 30 april. Pardon, abdicatie. En hoewel het niet rijmt, vind ik het nu al het beste idee van het jaar. Want ik ben dol op mannen met baarden.

Mozes en Jezus
Ik weet niet zo goed waar mijn liefde voor mannen met baarden vandaan komt. Misschien door mijn gristelijke opvoeding, in de kinderbijbel hadden helden als Mozes en Jezus immers standaard een baard.
Overigens komt de lengte van de baard bij mij wel precies. Een te lange vind ik niet sexy. Dat doet me denken aan mijn leraar Duits op de middelbare school, die meestal zijn halve lunch in zijn baard had hangen. Maar een te korte blief ik ook niet. Van die Chris Zegers-stoppels: nee dank u.

Grote hompen brood
Wat er zo leuk is aan mannen met baarden? Allereerst zijn ze stoer en heldhaftig. Van die types die je ternauwernood voor een vrachtwagen wegtrekken door je in één beweging over hun schouder te slingeren. Maar ze maken ook met liefde een driegangendiner voor je klaar. En dan niet van dat liflafjesgedoe met warm fruit en geitenkaas, nee zeg. Veel knoflook, soep waar je lepel rechtop in blijft staan en grote hompen brood. Verder zijn ze uiterst slim en gevat. En ze hebben geweldige humor, dat spreekt voor zich. Niet van die mannen die alle negen seizoenen van Allo, allo uit de kast trekken als je zegt dat je van Britse humor houdt. Maar bovenal zijn ze sexy.

Chriet Titulaer
Nu weet ik wel dat mijn beeld van mannen met baarden niet helemaal strookt met de werkelijkheid. Er zijn bekende baarden die niet aan bovenstaande voldoen. Chriet Titulaer. Osama Bin Laden. De kerstman (Sinterklaas vind ik weer een andere categorie). En ook in mijn eigen omgeving ken ik mannen met baarden die vooral doorslaan in het zorgzame en die spontaan door hun rug zouden gaan bij alleen al het idee mij over hun schouder te moeten slingeren. Maar dat zijn de uitzonderingen op de regel, dat weet ik zeker.

WC-pot gooien
Toch schrok ik wel een beetje dat – voorzien van een baard – zelfs onze koning in spe mijn type lijkt te zijn. Willem-Alexander wordt met baard ineens een charismatische, aantrekkelijke man die zelfs wc-pot gooien er waardig uit laat zien.

Bij 100.000 likes dienen de initiatiefnemers van ‘Zonder baard, geen koning’ een officieel verzoek in bij de RVD. De teller staat nu bijna op 34.000, dus dat moet toch lukken met nog 89 dagen te gaan tot de troonswisseling. En bedenk: we moeten nog decennia tegen Zijne Koninklijke Hoogheid aankijken. Op euro’s, op postzegels, met kerst, op Prinsjesdag, bij rampen, lintjes en allerlei andere zaken van nationaal allooi. Dan kunnen we er toch maar beter voor zorgen dat hij er een beetje koninklijk uitziet. Met baard dus.

Bron foto: http://www.facebook.com/zonderbaardgeenkoning