Feetjes kalender: de mannen van 2013

Het eind van het jaar nadert…dus eigenlijk zou ik mij nu naar goed gebruik moeten storten op een nieuwsoverzicht van 2013. Mwoah…been there, done that. Ik ben niet zo van dat soort lijstjes. Bovendien kunnen anderen dat veel en veel beter. Om toch een klein beetje terug te blikken op afgelopen jaar, heb ik een eigen ‘mannenkalender’ samengesteld. Met hierin de leukste, interessantste, irritantste, bijzonderste of gewoon aantrekkelijkste mannen die in het nieuws waren in 2013.

Waarbij de keuze voor de heren volkomen subjectief is uiteraard. Mijn kalender, mijn keuzes 🙂 Daar gaan we !

Januari
Het spits wordt afgebeten door Barack Obama. De Amerikaanse president die op 20 januari 2013 opnieuw werd beëdigd als 44e president van de Verenigde Staten. Ik vind het een inspirerende en charismatische man. Hij zal heus niet alles even goed hebben aangepakt en niet al zijn keuzes zijn misschien verdedigbaar, maar hij heeft wel veranderingen in gang gezet in het conservatieve Amerika en alleen daarom al mag hij van mij op de voorplaat!

Februari
Stel, je krijgt een aanstelling voor het leven. Een bijzondere baan waar heel veel kandidaten op azen, maar jij krijgt hem. Een job waarbij je aanzien geniet vanuit de gehele wereldbevolking. Aanbeden wordt. Bejubeld. Iedere dag weer. Dan moet je wel verdomd veel ballen hebben om toe te geven dat het misschien toch niet helemaal is wat je er van verwacht had. Dat doe je dan dus ook niet, je gooit het op je gezondheid, maar je stopt er als één van de weinigen wel gewoon mee. Punt. Klaar. Basta. Respect voor Paus Benedictus die deze beslissing gewoon durfde te nemen in februari van dit jaar.

Maart
Het zou makkelijk zijn om de nieuwe Paus dan ook maar een plekje op deze kalender te geven, maar dat doe ik niet. Al was het maar omdat ik in de maand maart kennis maakte met een Londense tiener die in maart op zijn 17e in één klap multimiljonair werd. Nick d’Alioso ontwikkelde een app en verkocht deze vervolgens voor maar liefst 23 miljoen euro (er gaan geruchten dat het zelfs meer was!) Wat nou krantenwijkje, zo kan het dus ook!

April
Jaaa….april! Dat had natuurlijk dé maand van Willem Alexander moeten worden. Toch is het niet onze nieuwe koning die we terugvinden op mijn kalender, maar iemand anders die de aandacht op zich wist te vestigen deze maand. Inderdaad, John Ewbank, de componist van ons veelbesproken koningslied, “stole his lightning” en trok alle aandacht naar zich toe. Nog nooit was de Nederlandse bevolking zo solidair, dat had hij toch maar mooi bereikt met dat meezingertje van hem!

Mei
In mei zorgde Daniël Dekker voor een klein schandaaltje door de namen van Cornald Maas en Jaques d’Ancona als jurylid voor het songfestival te verklappen. Mocht Cornald al niet meer het commentaar verzorgen na een twitterschandaaltje een jaar eerder, nu werd hem zijn juryplek ook nog eens ontnomen. Het leven is soms zo oneerlijk….als troost mag Cornald daarom op mijn kalender.

Juni
Boer Aad, zo’n man die ik maar niet kan vergeten…want wat heb ik dankzij hem een ontzettend leuk Boer zoekt vrouw seizoen achter de rug. En wat fijn dat de media toch nog even af en toe wat triviale feitjes met ons deelt. Hoorden we eerder dat hij en de-liefde-van-zijn-leven Jeanette uit elkaar waren, in juni bleek hij alweer een nieuwe liefde aan zijn hooivork te hebben geprikt. Boer Aad rules!

Juli
De man van de maand juli is voor mij the one and only mister Robbie Williams. Gewoon omdat het kan. En wat mij betreft mag hij ook op de middenposter met een nietje in zijn navel…ik hou er van. In juli was ik aanwezig bij zijn concert in de Amsterdam Arena en mocht ik weer even wegzwijmelen bij the Robster. Zoals gezegd, deze kalender is volkomen subjectief samengesteld dus Robbie pik ik gewoon even mee hier 🙂

Augustus
De man met de grote mond en het kleine hartje. Maar zelfs met al zijn charme, grappen en grollen kon René van der Gijp niet meer herstellen wat zijn grote mond teweeg had gebracht. Aan de ene kant vond en vind ik zijn uitspraken vreselijk en niet meer van deze tijd, aan de andere kant werd er wel weer op heel veel niveaus een publiek debat gevoerd over homo’s in het betaalde voetbal. Dat dan weer wel.

September
Oh gelukkig! Toch nog een plekje voor onze nieuwbakken koning op mijn kalender. Want op de derde dinsdag van september 2013 maakte koning Willem Alexander zijn debuut met het voorlezen van de troonrede. Qua tijdsbestek vestigde hij hiermee een nieuw record, qua inhoud is vooral het woord ‘participatiemaatschappij’ blijven hangen.

Oktober
Als het me lukt om Epke ergens in een blog te fietsen, dan zal ik dat niet laten. Deze heerlijke, sympathieke sportman presteerde het om -onder aanmoediging van de onnavolgbare Hans van Zetten- wereldkampioen rekstok te worden. Mocht iemand hem zien, stuur hem maar even langs, kan ik hem alsnog persoonlijk feliciteren met deze prestatie.

November
Ik wilde eigenlijk alleen maar mannen op deze kalender, maar voor de maand november maak ik een uitzondering. Deze maand gaat wat mij betreft in zijn geheel naar dat kleine, inspirerende, doodzieke mannetje wat maar één wens had. Voor één dag BatKid te mogen zijn, als echte held. Een wens die door heel veel mensen mogelijk werd gemaakt. Trieste aanleiding, mooi nieuws, prachtige beelden. Onvergetelijk.

December
Het jaar sluit ik af met -hoe kan het ook anders- Nelson Mandela. Een bijzonder mens die ons achterlaat met mooie herinneringen. Laten we hopen dat de stappen die hij heeft geprobeerd te maken in Zuid-Afrika, maar ook wereldwijd verder navolging zullen krijgen. Steeds weer, kleine stapjes, vooruit. En laat dat ook als inspiratie dienen voor de rest van de wereld.

Daarom wil ik mijn kalender, bij wijze van kerstgedachte, eindigen met één van zijn mooiste quotes:
“For to be free is not merely to cast off one’s chains, but to live in a way that respects and enhances the freedom of others.”

Ik wens jullie allemaal hele fijne kerstdagen toe!

Volgende week: Feetjes kalender, de vrouwen van 2013

Bron foto: Dick Aalders