Mannen versus vrouwen

mannen versus vrouwen

Daar zat ik dan. Bij m’n schoonouders, de eerste kerst samen. Het was net na het eten en ik opperde om met elkaar ‘who is the man’ te spelen; een spel waarbij ieder een aantal namen op losse papiertjes schrijft, die je vervolgens via omschrijvingen en uitbeeldrondes aan jouw team duidelijk moet zien te maken.

Dennis.. wie?
Ik doe dit spel regelmatig met vriendinnen en de naam Henny Huisman is daarbij vaste prik. Net als Piet Paulusma, Nick Carter, Sinterklaas en Dennis Storm. Mannen die we allemaal kennen. Toch besloot ik mijn serie namen aan te passen, aangezien de groep voornamelijk uit mannen bestond. De “Dennis… wie?” zag ik al natuurlijk al helemaal aankomen en werd bij deze zorgvuldig vermeden.

Balthasar Gerards
Ter introductie zou ik de eerste ronde wel even beginnen. Spijt! Gelijk trok ik ‘Balthasar Gerards’ uit de hoge hoed. Ai. Awkward. Een naam van lang geleden. Geschiedenis, 3 Havo. Toch? Nee hoor, dat soort dingen zijn al jaren uit m’n hoofd verdwenen. Slag bij Waterloo? Nieuwpoort? M’n hersenen maakten overuren, wetende dat ik geen enkele kans zou maken. En de namen die daarop volgden werden niet veel beter: Mugabe, Eva Braun en Ella Vogelaar. Ik werd steeds ongemakkelijker en schoof onrustig heen en weer op de bank. Mijn beurt weer: Medvedev. Thanks guys.

Onderweg naar huis keek mijn vriend me verbaasd aan. “Wist jij niet wie Medvedev was?” Vanaf dat moment nam ik me stellig voor een abonnement op de krant te nemen en geen aflevering van Pauw en Witteman meer te missen. Dit nooit meer.

Boodschappen
Het was twee weken later dat mijn vriend me vanuit de supermarkt belde om te vragen wat we allemaal nog nodig hadden. “Uhhmm.. boter, wat fruit, yoghurt en het toiletpapier is ook bijna op”, hoorde ik mezelf zeggen. Nee, ik was ook niet thuis. Dit soort dingen zitten gewoon in mijn hoofd, in elke vrouw haar hoofd. Ik registreer dingen die bijna op zijn, volle wasmanden, stof op de grond en glas dat naar de glasbak moet. Dat onthoud ik, zelfs zonder dat ik het wil. Misschien neemt dat wel de ruimte van het ‘geschiedenis-vakje’ in mijn hersens in, bedenk ik.

Het grote verschil tussen mannen en vrouwen: We zijn, doen, denken en handelen anders. Is dat erg? Nee. We vullen elkaar aan. Hij Balthasar Gerards, ik toiletpapier. Top toch? Maar één ding is zeker, deze spelletjes speel ik voortaan alleen nog maar met vrouwen. Trouw aan Nick Carter.

© beeld: Thinkstock