Meneer Repareer

Meneer Repareer

Onze droger had ineens kuren. Als technisch aangelegd persoon deed ik wat ik altijd doe met apparaten die niet werken: ik zette hem uit en weer aan, om het daarna wederom te proberen. Na drie keer opnieuw aanzetten concludeerde ik dat het ding echt kapot was en dat mijn vrouw maar de reparateur moest bellen. Omdat mannen problemen graag zelf oplossen, laten we het inschakelen van externe hulp liever over aan vrouwen.

Gereedschapskoffer
De reparateur kwam helaas op de dag waarop alleen ik thuis kon zijn. Ik ben er liever niet bij wanneer vreemde mannen aan mijn apparaten zitten. Ietwat uit mijn hum deed ik de deur open en daar stond hij, herkenbaar aan de gereedschapskoffer: Meneer Repareer. Hij had een snor die me aan iemand deed denken. Zijn stem klonk ook al bekend. Deze man was gewoon de persoon aan wie hij mij deed denken. Helaas wist ik niet meer waarvan.

Opluchting
‘Ik denk dat ik het al weet,’ zei snorremans, nog voordat ik hem een kopje koffie aan had kunnen bieden. Hij haalde wat onderdelen uit de droger en ging ze schoonmaken. Ik dacht maar een ding toen hij de droger weer in elkaar zette: ‘Stom apparaat, waag het niet het nu ineens weer te gaan doen!’ Tot mijn opluchting kwam de machine niet door de test. Yes! Toch iets stuk! Mijn opluchting was compleet toen Meneer Repareer zei dat het kapotte onderdeel klein, goedkoop en eenvoudig te vervangen was.

Schoolmeester
‘Dit onderdeeltje is de beveiliging tegen oververhitting. Omdat de filters niet goed zijn schoongemaakt, kan de warme lucht niet worden afgevoerd,’ zei hij met zijn sonore stem. ‘Door de droger steeds weer aan te zetten terwijl hij vuil is, gaat het stuk.’ Boven de dikke snor keken zijn ogen mij aan als die van een schoolmeester die een onvoldoende uitdeelt en niet begrijpt dat zijn leerling het na twintig keer uitleggen nog steeds niet begrijpt. Niet schoongemaakt en steeds opnieuw aangezet. Dubbel fout! Hij zal blij zijn geweest dat ik niet zijn schoonzoon ben.

Bonte Specht
Het hele voorval was ik alweer vergeten toen ik vanochtend door de Loonse en Drunense Duinen fietste en ineens een geluid hoorde dat klonk als een drilboor op een hol stuk hout. ‘De bonte specht,’ dacht ik en ineens schoot het me te binnen. Meneer Repareer! In zijn vrije tijd is hij natuurliefhebber. Hij leidde ons een keer door het bos en liet me een foto zien van een vogel. ‘Welke vogel is dit?’ vroeg hij. Toen ik zei het niet te weten was hij volgens mij ook al zo blij dat ik zijn schoonzoon niet ben. Het was de bonte specht.

Hardleers
Misschien ben ik wel hardleers, ongeïnteresseerd of onverschillig, maar soms lukt het me heus wel om dingen te onthouden die ik helemaal niet boeiend vind. Ik herken de bonte specht nu aan holletjes in bomen en aan het geluid dat hij maakt, dus misschien lukt het me vanaf nu ook wel om onze droger heel te houden.

Klik hier voor een overzicht van Werners blogs. Blogs lezen op je Android smartphone? Download Werners Slagroom & Liefde app in de Play Store

CC foto: JD Hancock