Mijn bedgeheim

In mijn puberteit en studentenjaren was ik een ster in uitslapen. Als niemand me wakker maakte, kon ik gerust tot een uur of twee ’s middags tukken. Mijn ouders en andere volwassenen riepen regelmatig tegen me dat het zo zónde was. Waarom zou je een gat in de dag slapen? Wat ze vaak even vergaten was dat ik een gat in de dag sliep omdat ik in de uren daarvoor een gat in de nacht had gefeest.

Onmenselijk
Ik kon me niet voorstellen dat ik ooit vrijwillig op zondagochtend om acht uur naast mijn bed zou staan. Welke onmenselijke condities moesten erbij komen kijken voordat je zo vroeg je warme nest verliet? Dan moest je bed wel bijna tanden hebben gekregen en op je zijn gaan kauwen.

Baas in eigen bioritme
Nou, ik ben erachter. Het heeft alles te maken met ritme. Mijn colleges begonnen nooit op een vaste tijd; maandag kon het negen uur zijn, dinsdag elf uur en woensdag was er eentje om twee uur, maar die kon je eigenlijk ook wel overslaan en later thuis de PowerPointpresentatie opzoeken. Ik was baas van mijn eigen rooster. Later ging ik werken en kwam er meer regelmaat in mijn leven; iedere dag tussen zes en zeven uit bed.

Wauw, al acht uur
Nu ben ik opnieuw mijn eigen Chef Rooster, omdat ik fulltime bezig ben met schrijven aan mijn derde boek. Alleen is het grote verschil met mijn studententijd dat mijn vriend nu wél een vast ritme heeft. Iedere werkdag gaat de wekker om zeven uur, dus rond elf uur ’s avonds is het pijpje wel leeg en wil hij graag naar bed. En als je elke dag vroeg opstaat, voelt het al snel als uitslapen als je in het weekend pas om kwart over acht je ogen opendoet.

Ik verander in mijn ouders
Mijn broertje is nu vijftien en een fanatiek gamer. Bijna al zijn League Of Legends-vrienden wonen in een andere tijdzone, dus hoor ik hem op zaterdagnacht vaak tot in de kleine uurtjes bevelen in zijn headset brullen. Vervolgens is hij op zondag natuurlijk niet uit bed te branden. En vanochtend, toen hij om half twee met een net wakker hoofd de huiskamer binnen kwam sjokken, betrapte ik mezelf op de vraag: ‘Vind je het niet zonde om zo’n gat in de dag te slapen?’

Foto: Helga Weber