Mijn perfecte kinderen

Veel kinderen zijn irritant. Ze jengelen door elk gesprek heen en als er niet vroeg genoeg een prak in gaat is er geen land meer mee te bezeilen.

Laid back Mama
Ik nam me voor het echt wel even anders te doen dan al die a-relaxte ouders met hun ongemanierde kroost. Ik zou lekker flexibel en laid back zijn en mijn kinderen dus ook. Geen punt om een uurtje later te eten of in een vreemd bed te slapen bij vrienden, netjes aan tafel in een restaurant, dat werk.

Zwangere mutsen
En zo’n zwangerschap? Al dat gemekker over moe, misselijk en bekkenpijn? Ik zou me daar natuurlijk manhaftig doorheen slaan. Vanaf het moment dat ik een positieve zwangerschapstest in handen had, kwam ik echter bedrogen uit. Na 12 weken ging ik al bijna dood en daarna zong ik wel een toontje lager. Niks liep zoals ik vooraf bedacht had.

Sukkel
Het ouderschap bleek best ingewikkeld. Ik voelde me een beetje een sukkel dat ik er zo lichtvaardig over had gedacht en zelfs had aangenomen dat ik het beter zou kunnen. Sinds mijn oudste dochter werd geboren, heb ik diep respect voor alle vaders en moeders om mij heen. Want de zorg voor een kind is niet niks. In plaats van a-relaxte ouders, zie ik alleen nog maar enorm toegewijde ouders.

Mijn perfecte kinderen
Het hielp bij mij ook dat we twee totaal verschillende kinderen kregen. Eentje met een stralend humeur, die graag de kat uit de boom kijkt. En een eentje overal enthousiast in duikt, maar ook schreeuwend van woede op de grond kan liggen. Mijn pedagogische aanpak ten spijt (dat dacht ik bij de eerste nog hè: wauw, nooit een driftbui, dat komt door onze waan-zinnige opvoeding). Maar nu blijkt dat elk vogeltje zingt zoals het gebekt is.

Superzuster
Toch stonk ik er laatst weer eens in. Katja (2) kreeg de waterpokken. Elke (4) was daar destijds moeiteloos doorheen gefietst. Zonder noemenswaardige kriebel of slapeloze nachten. Ik klopte mezelf na afloop op de borst: dat kwam natuurlijk door mijn uitmuntende verzorging! Onvermoeibaar had ik immers havermoutbadjes gemaakt om haar daarna met Maïzena in te poederden.

Zo ziek
Maar nee dus. Katja werd hartstikke ziek. Ze had drie dagen hoge koorts en lag jammerend van de jeuk en pijn in haar bedje. Tijdens de tweede slapeloze nacht hebben we ten einde raad ’s ochtends om half 4 een dvd opgezet. Eindelijk werd ze even rustig en ontspande ze. Ook waterpokken heb je niet zelf in de hand. Goed zo, ik leer het wel.

Foto: © Nike Martens