Minderhaardigheidscomplex

geen

“Mag ik een haar uit je hoofd trekken?” Ik ben te verbouwereerd om nee te zeggen dus ik knik.“Kijk, ik breek ‘m zo doormidden”, zegt de kale kapper. “Zwem je veel?” Ik schud nee en meen een lichte teleurstelling in zijn blik te zien. Kennelijk was chloorwater nog  een plausibele reden geweest voor de staat van mijn haar. Nu blijft er maar één optie over: ik heb slecht haar.

Zinloos
Dat ik zelf eigenlijk wel blij ben met mijn haar, lijkt niet echt relevant. Ik word onderworpen aan een vragenvuur. “Welke shampoo gebruik je?” Als ik aangeef dat ik de shampoo gebruik die zij me hebben aangeraden, krijg ik een tevreden knikje. De kapper drukt me op het hart dat ik geen shampoos door elkaar mag gebruiken. Funest voor het haar. En shampoos van de supermarkt zijn sowieso rotzooi.

Haarmasker
Of ik wel eens een haarmasker gebruik. Nee, dat dacht hij al. “Gewoon een keer per week in je haar doen en het een half uurtje in laten trekken” Dat klinkt zelfs voor mij nog wel te doen, maar hij blijkt nog niet uitgepraat. “Maar met jouw haar moet je het zeker wel twee keer in de week doen. En wel met folie inwikkelen”. Bij het woord ‘folie’ haak ik af. Ik ken mezelf, dat doe ik hooguit één keer en vervolgens nooit meer.

Gesputter
Ik heb inmiddels het gevoel dat ik in de Grote Kappers Quiz beland ben. “Hoe vaak was je je haar?” Ha, op die vraag weet ik het juiste antwoord. “Niet te vaak want dat is niet goed voor je haar”, zeg ik braaf. Maximaal twee keer per week, aldus de kale kapper. Niet vaker. Op mijn voorzichtige gesputter dat ik het toch wel fijn vind om na het sporten mijn haar te wassen, krijg ik als antwoord dat uitspoelen wel mag. Daar wordt je haar ook schoon van. Maar Geen Shampoo Gebruiken.

Leave in-conditioner
Dan is het tijd om af rekenen. Maar niet voordat de kale kapper de grote baas van de kapsalon nog even geconsulteerd heeft over mijn haar. Ze werpen meelevende blikken in mijn richting. Ik sta net te ver weg om het gesprek te kunnen volgen, maar vang ‘dun’, ‘breekt snel af’ en ‘pluizig’ op. Een leave in-conditioner is de oplossing, besluiten ze eensgezind. Van 25 euro, kom ik bij het afrekenen achter. “Sterkte!”, roept de kapper me nog na als ik de deur uitloop. Ik zal het nodig hebben.

Bron foto: Ronny Robinson