Ik moet verdomme helemaal niets, Dora!

Let je even niet op, staat zo’n kleine Nickelodeon-dictator met haar meloenhoofd je kleintje te commanderen dat hij een of andere achterlijke aap uit een boom moet redden. ‘En jij moet helpen!’ Nou, daar staat mijn kleine Robin dan als een of andere melaatse klimbewegingen te maken in de lucht, omdat Dora hem heeft verteld dat hij dat moet. Ik herinner me nog dat mijn moeder vroeger zei: ‘Als hij zegt dat je in de sloot moet springen, doe je dat dan ook?’ Ik weet zeker, als Dora zegt dat Robin in de sloot moet springen, dan doet hij dat. Want hij moet helpen…zegt Dora. Wist je dat als je Dora’s hoofd van haar romp trekt, en je zet het op z’n kant naast haar lichaam, dat haar hoofd net zo groot blijkt te zijn als haar hele lijf? En dat vertelt mijn zoontje dus wat hij moet doen.

Educatief?
Op zich vind ik het best fijn hoor, dat de kindertelevisie van tegenwoordig zo educatief is. Ik vind het in ieder geval beter dan dat agressieve hersenloze geram van de Power Rangers waar ik vroeger bij zat te kwijlen (al was ik dan wel wat ouder dan twee). Toch voelt het heel onnatuurlijk als Robin ineens zonder blikken of blozen het woord Symbiose uitspreekt om de relatie te definiëren tussen een nijlpaard en een vogel die z’n tanden schoonpikt. Symbiose! Dat kind kan z’n eigen broek nog niet eens aantrekken, maar weet wel wat een symbiotische relatie is, ergens klopt dat niet.

Swieber niet stelen!
Sowieso vraag ik me regelmatig af wat hij nu precies moet leren van programma’s als Dora. Want naast dat schattige meisje en die bloedirritante aap die rechtstreeks uit het gesticht lijkt te zijn ontsnapt, zit dat programma vol met egoïstische, onprettige figuren. Zo heb je die beroepscrimineel, Swieber de vos, die elke aflevering wat komt jatten om het heel ver weg te gooien: ‘Die vind je nooooit meer terug, haha’. Smerige etterbak. Los van het feit dat niemand dat kreng ooit arresteert, hij nooit leert van z’n fouten (al had hij de kerstman écht beloofd dat hij z’n leven zou beteren), Dora uiteindelijk áltijd terugvindt wat hij haar afnam, vind ik vooral de remedie heel tof: Als je zegt Swieber niet stelen, Swieber niet stelen, Swieber NIET stelen, is het gevaar geweken. Wat is dat nou voor les? Ik zie Robin al zo staan in een steegje, als hij wordt beroofd. Ik zou hem zelf ook graag gebruiken: Rutte niet liegen, Rutte niet liegen, Rutte NIET liegen! Hoppa, crisis opgelost.

Naaktlopende trollen
Dan is er ook nog een of andere gele naaktlopende trol die z’n trollenpiemel bedekt met een lange oranje baard, en die woont onder een brug. Dora en die pokke-aap moeten de brug over, maar worden tegengehouden door de trol, eerst een raadsel oplossen, dan pas mag je verder. WTF,  in de vorige aflevering heeft Robin je geholpen je trouwring te vinden zodat je op tijd kon trouwen met de liefde van je leven, en dan ga je nu lopen trollen over een raadseltje? Ooit gehoord van elkaar een dienst bewijzen? Ga onder je brug zitten en schaam je!

Wanstaltige ouders
Het meest stuitend van alles vind ik echter nog die wanstaltige ouders van Dora. Zien ze op TV dat er een of andere voetbalwedstrijd is waar ze Dora’s hulp nodig hebben, wensen haar ouders haar succes. Moet dat kind door een of ander spookbos, over een berg, door het spugende lamawoud, dwars door de rivier met levensgevaarlijke krokodillen (geholpen door een kaart die niet kan zingen en een rugtas vol met magische hulpmiddelen) en vervolgens zitten haar ouders gewoon in het stadion! Zijn die idioten zelf lekker met de auto gegaan. Sowieso, een magische rugtas? Ik zie Robin al staan met z’n lunchtrommel als ‘ie in gevaar is: ‘Activate!’ (jaja, dat is eigenlijk Diego, ik weet het). Dan was het leuk hem gekend te hebben.

Natuurlijk, natuurlijk, het zijn maar tekenfilms, maar wel tekenfilms die pretenderen mijn zoontje iets bij te brengen. En hoe meer ik er van zie, hoe meer ik twijfel of ik daar zo blij mee ben. ‘En jij moet helpen!’ aldus een meloenhoofddictator met een achterlijke aap in een land waar bomen praten en baby’s kunnen vliegen. Ik geloof dat ik maar wat vaker buiten ga spelen met Robin.

Beeld: Nickelodeon