Mosselen op Livornese wijze

Op het terras van een camping aan het Gardameer, zaten wij te wachten op vier pizza’s. We waren net aangekomen, hadden de tent opgezet en nu was het de hoogste tijd om onze magen te vullen in het land waar het gerecht was uitgevonden. Om de tijd te doden nam onze zoon Wessel de menukaart nog wat nauwkeuriger door. Hij ontdekte dat hij ook mosselen had kunnen bestellen. Mosselen op het menu van een camping. Ik vond het bijzonder. Niet veel later zaten wij pizza te eten. Op een tafel naast de onze werd een grote pan met mosselen geserveerd. Wessel keek ernaar en vanaf dat moment bleef hij tot vervelens toe herhalen dat hij mosselen wilde eten.

Knoflookwolk
We aten niet meer op die camping, want we reisden door naar Rome. Wij waren de mosselen al bijna vergeten, maar Wessel niet. Op de derde camping in Italië waar we onze tent opzetten, zag hij ze weer op de menukaart staan. Mosselen op Livornese wijze. Ik hield het veilig bij een pizza, maar wat had ik een spijt toen ik zag wat Wessel op zijn bordje kreeg. Het rook verrukkelijk. Midden in de knoflookwolk lagen de mosselen te baden in gekruide tomatensaus. Mijn zoon at ze allemaal op met een gelukzalige glimlach op zijn gezicht. Daarna bleef ik tot vervelens toe herhalen dat ik ook mosselen op Livornese wijze wilde. En ik kreeg ze. Thuis zocht mijn vrouw het recept op en nu delen we het hier op Viva.nl met jullie:

Recept
Cozze alla livornese, oftewel mosselen op Livornese wijze. In het Nederlands niet te Googelen, dus ik heb er de vertaalfunctie op losgelaten.

Ingrediënten voor 4 personen:
4 kg mosselen
2 pakjes tomatenblokjes
1 bosje peterselie
2 teentjes knoflook (dit mag zeker meer zijn)
peper
1 kopje droge witte wijn
extra vergine olijfolie
zout.

In een hapjespan of wok de knoflook in de olie laten fruiten. Voeg de tomatenblokjes toe, laat inkoken voor ongeveer 15 minuten. Was de mosselen goed in koud water, gooi de kapotte exemplaren weg en zet ze in een grote pan, zonder water, op het vuur. De mosselen tijdens het koken een paar keer goed omroeren. Als ze open staan zijn ze gaar. Giet het vocht af. Voeg toe aan de tomatensaus, de gehakte peterselie, witte wijn, zout en peper en laat koken voor een paar minuten. Meng de saus door de mosselen.

Bron foto: thinkstock