De MTV EMA’s: een hyper feestje

Wat een spetterend feestje had moeten worden, werd een beetje een sof.

Gister werden de MTV European Music Awards in Nederland gehouden. De laatste keer dat dat gebeurde, was vijftien jaar geleden. Dat kan ik me nog goed herinneren, want de Spice Girls traden toen op. Ik was totaal idolaat van Baby, Ginger, Sporty, Scary en Posh en was helemaal excited dat de dames in mijn landje aanwezig waren.

Maar inmiddels ben ik vijftien jaar ouder en een stuk nuchterder. Hoewel ik het wel leuk vond dat zich zoveel bekende sterren in ons land hadden verzameld. Katy Perry, Bruno Mars, Kings of Leon, Snoop Dogg en Eminem gaven onder meer acte de presence. Klinkt een stuk spannender dat het zoveelste feestje met Patricia Paay, Gordon en Daphne Deckers, dus om 21.00u zat ik klaar met een pot thee en chocola.

Mja, dat viel dus effe tegen. Ten eerste de host van de avond, Redfoo van de groep LMFAO (ken je vast van de hit I’m sexy and I know it). Ze hadden geen fouter type kunnen uitkiezen. Als een energiedrankverslaafde met een overdosis speed presenteerde hij het gala. Nu snap ik dat ze een energiek type zochten als presentator voor een feest als dit, maar dit was een tikje teveel van het goede.

En de rest van de show was al net zo hyper. De avond begon met twerk-koningin Miley Cyrus, die voor de gelegenheid een in sm-kledij gestoken lilliputter had meegenomen. Je moet iets doen om op te vallen, natuurlijk.

Later in de avond stak mevrouw ook nog een joint op. Want we zijn in Amsterdam, en daar mag alles, #yolo! Haar outfit was trouwens voor Miley-begrippen niet wereldschokkend, maar het had op bepaalde plekken best iets ruimer mogen zitten, dacht ik zo.

Tussen de optredens door werd af en toe – in noodtempo – een awardje uitgereikt. Opvallend was dat veel prijzen ‘heel toevallig’ naar een band of artiest gingen die ook die avond aanwezig waren. Zo won 30 Seconds to Mars de prijs voor beste alternatieve act. Waar ik trouwens veel protest op hoorde, want ze schijnen meer pop te maken dan alternatieve rock. Eminem ging ervandoor met de prijs voor beste hiphopper, en dat terwijl hij al tijden geen hit meer heeft gescoord. Daar zat dus een (wiet)luchtje aan. Maar ach, het ging eigenlijk niemand om de prijzen. Dat maakte Katy Perry ook duidelijk toen ze haar naam hoorde bij het bekendmaken van ‘beste vrouwelijke artiest’ (let even op haar gezicht bij 1 minuut 30).

Ik denk dat het er achter de schermen een stuk spannender aan toeging. Zo schijnt Sylvie er een nieuwe scharrel te hebben opgedoken in niemand minder dan Manuel Broekman (pff, zij wel). Hoewel het nu weer ontkend wordt.

In elk geval was ik na twee uur EMA’s (waarvan een uur reclame) doodop. Al dat gegil, die duizenden wissels van camerashots, overactieve presentatoren: ik ben er officieel te oud voor geworden.

Bron foto: ANP