Nederland is awesome

Nederland is een baggerland. Niet alleen omdat bagger daadwerkelijk de bodem onder onze voeten vormt, maar vooral ook omdat álles hier stom is. Het weer, de politiek, de economie, álles is stom. Althans, dat zou je bijna gaan geloven als je het nieuws een beetje regelmatig volgt.

Cultuur snuiven
Het gras is altijd groener bij de buren, dat is een waarheid als een oud-Hollandsche koe. Gelukkig is er een hele interessante manier om dat te verhelpen: je nodigt gewoon je buren uit! Dat is dan ook precies wat we hebben gedaan. Wanneer wij naar Amerika gaan, logeren we altijd bij een gezin. Niet alleen goedkoop, maar vooral ook hartstikke gezellig. Dit jaar zijn de rollen omgedraaid, en logeert de zoon van dat gezin een maandje bij ons, voor de gezelligheid én om een maandje cultuur te snuiven.

Het grappige van zo’n logé op bezoek, is dat jij als zogenaamde kenner van het land de persoon in kwestie laat zien wat er allemaal boeiend is in ons land. De beste jongen is er inmiddels drie weken, en we hebben nog niet eens een deuk geslagen in de lijst met dingen die we willen en kunnen zien. Dat is voor hem ontzettend leuk, maar ook voor ons enorm verfrissend. Zo was ik nog nooit eerder in de Zaanse Schans geweest en dat is jammer, want ik vond het geweldig om een kijkje te nemen in het kleine kruidenierswinkeltje waaruit door de jaren heen zo’n gigantische supermarktketen is gegroeid (de cacaolucht daar is overigens niet te harden!).

Molens en boten
Mijn zoontje Robin vond het fantastisch om te zien hoe de oude molens (nouja, stiekem nieuwe molens) piepend en krakend hun werk deden en papa deed een heerlijk tukje op de rondvaartboot (niet dat het saai was, maar boten wiegen zo fijn). Madurodam, scheepvaartmuseum, Amsterdam (zonder Wallen, want beloofd aan z’n moeder), noem maar op, we hebben dat joch in drie weken heel Nederland doorgesleurd.

Heikneutergevoel
Ik moet bekennen dat ik in die drie weken weinig heb gezien waar ik over mag mopperen of klagen. Ongelooflijk veel natuur, mooie oude gebouwen, vriendelijke mensen, ambachten die in stand worden gehouden, maar vooral ongelooflijk veel gezelligheid. Vooral van dat laatste heeft onze gast enorm genoten, het is niet voor niets dat ze in Amerika niet eens een echt woord hebben voor gezelligheid. Zelfs toen ik even mopperde over het rap kouder wordende weer, merkte onze logé op dat hij dat juist heel bijzonder vond, omdat je zo kunt voelen dat het feestdagenseizoen er weer aan komt, in tegenstelling tot bij hem thuis, waar het altijd minstens 20 graden is. En daar heeft hij natuurlijk gelijk in. Ik mis de zomer nu al, maar ik kan echt niet zonder dat donkere dagen heikneutergevoel. Dat gevoel van ‘hè gezellig’ en dan lekker chocomel drinken.

Voor een flinke dosis oer-Hollandse cultuur had onze gast geen betere maand kunnen uitkiezen. Prinsjesdag! Dus deden we iets dat we zelf nog nooit eerder deden, we togen naar Den Haag (zonder hoed), om vriendelijk terug te zwaaien naar onze koning en koningin. Zichtbaar verwonderd stond onze logé te kijken naar het ceremoniële gebeuren, de mensenmassa en de hele entourage. In de trein terug naar huis had hij er maar één ding over te zeggen: ‘Your country is awesome!’ en dat is een boodschap die vele malen belangrijker is dan wat het kabinet Rutte of de media te melden heeft.

Nederland is awesome, laten we dat in al ons crisispessimisme vooral niet vergeten.