Lang leve Nederland

Age of Wonders van Triumph Games

Omdat games nauwelijks in een andere taal worden ontwikkeld dan Engels of Japans, vergeet je nog wel eens dat er over de hele wereld gameontwikkelaars zijn – ook in Nederland. Hoog tijd dus om eens extra aandacht te besteden aan Nederlandse studio’s en hun spellen.

De belangrijkste Nederlandse studio is Guerrilla Games, bekend van de Killzone serie voor Playstation. Ooit begonnen als een onderdeel van reclamebureau Lost Boys en inmiddels in handen van Sony, maar daarom niet minder Nederlands. De Killzone spellen zijn first person shooters die zich afspelen in een science fiction-achtige omgeving. Mocht je geen shooter-fan zijn, dan is het desalniettemin de moeite waard om eens een filmpje van de spellen te bekijken, want visueel zijn ze prachtig.

Een andere Nederlandse studio die momenteel veel in het nieuws is, is Vlambeer. Vlambeer is in 2010 opgericht door twee jongens die op de gamedesign opleiding van de HKU zaten, en hun eerste hit was het platformspel Super Crate Box (gratis te downloaden voor pc). Hun Radical Fishing en opvolger Ridiculous Fishing (voor de iPhone) zijn bij velen bekend, maar die tweede was er bijna niet geweest. Een Amerikaanse studio kwam namelijk na Radical Fishing met de ‘kloon’ Ninja Fishing en kaapte zo vele inkomsten weg, wat uiteraard een groot probleem was voor de kleine Nederlandse studio. Hou je van gekke telefoonspelletjes die je tussendoor lekker fanatiek kan spelen, download dan vooral in de appstore het (bekroonde) Ridiculous Fishing (en dus niet de Ninja-versie…).

In Delft zit Triumph Games, bekend van Overlord en Age of Wonders. Age of Wonders, waar al meerdere delen van uitgekomen zijn sinds 1999, heb ik in het verleden veel en fanatiek op de PC gespeeld. Het is een turn-based strategyspel in een fantasy-omgeving waar ontdekken, bouwen en vechten alledrie even belangrijk zijn. Begin 2014 komt er een nieuw deel uit; de oudere delen zijn in een trilogie-set te kopen voor weinig geld dus alle reden om vast kennis te maken.

Dit waren er pas drie, natuurlijk zijn er nog meer grote en kleine ontwikkelaars in Nederland die bijzondere spellen ontwikkeld hebben. Over een paar weken kom ik daarom zeker nog een keertje terug op dit onderwerp, met nog een lijstje games van Nederlandse bodem die de moeite waard zijn om eens te spelen.

Bron beeld: Triumph Games (Age of Wonders)