Blog Martin: Negermemes

Alhoewel ik als liefhebber van WK’s en EK’s (verder kijk ik nooit voetbal) toch ook niet kan ontkennen dat het écht nergens anders meer over gaat op televisie en in andere media, blijf ik het ontzettend gezellig vinden. Zeker als we als land aan de winnende hand zijn, doen dit soort toernooien me een beetje denken aan kerstmis: veel mensen die een uurtje eerder naar huis gaan, gezellige sfeer, en alle neuzen dezelfde kant op. Behalve die van de Colombianen dan, die waren druk bezig om grote hoeveelheden cocaïne te nuttigen vanaf het speelveld.

Arme Nicolette van Dam
Ik doel uiteraard op dat grappig bedoelde plaatje dat die arme Nicolette van Dam haar functie bij Unicef kostte. Ik zeg arme, maar als je een functie bekleedt bij een organisatie van Unicef, is het natuurlijk niet zo heel slim om politiek-gevoelige Tweets te plaatsen. Eigen schuld, dikke bult? Misschien een beetje, maar ik vind dat altijd wel heel makkelijk wordt vergeten dat je gewoon ook nog mens bent, en soms wordt meegesleept door iets leuks dat binnen een paar seconden is geplaatst.

Vind ik dat smakeloze plaatje van snuivende Colombianen dan leuk? Ja, ik heb hard gelachen. Zoals ik ook hard heb gelachen om het plaatje van Van Gaal die een Spanjaard in z’n achterste nam met de tekst ‘Spain in the Ass’, om het plaatje van een kangoeroe die het in een bokswedstrijd moest afleggen tegen een speler van Oranje, en om de tientallen andere internetmemes die uit de creatieve breinen van voetbalminnend Nederland ontspruiten.

Moraalridderpolitie
Ik geloof niet dat er in het algemeen veel aanstoot werd genomen aan het plaatje van de Colombianen, maar dat het vooral het feit was dat deze werd gedeeld door een ambassadeur van Unicef. En dat verbaast me nogal. Met het zwartenpietentheater nog vers in het achterhoofd, heb ik toch een aantal plaatjes voorbij zien komen waarop ik een batterij aan verontwaardigde reacties had verwacht van de moraalridderpolitie die in november nog zo fier in het zadel zat. Maar bij het gretig gedeelde plaatje van een groep magere en donkergekleurde mensen uit een derde wereldland met groot opgezette ogen met de tekst ‘Familie Martins Indi bezorgd na blessure’, bleef het angstvallig stil. Steker nog, het plaatje werd doodleuk gedeeld door mensen die in november nog scandeerden dat zwarte piet een schande was, maar die dit blijkbaar prima vinden.

Of ik dit plaatje dan niet grappig vind? In tegendeel, heb er wel om gegrinnikt, misschien juist omdat het politiek niet zo correct is. Maar de hypocrisie verbaast me zo: als ik ooit een bak racisme en discriminatie voorbij heb zien komen, dan was het wel tijdens dit WK, en geen haan die ernaar kraait. En terecht. Als wij eruit worden geknikkerd, verwacht ik net zo hard een reeks plaatjes waarin wij te kakken worden gezet met onze kaas en klompen.

Wat mij betreft is het immers de intentie die telt. Belgenmoppen zijn ook racistisch en die vertellen we al jaren, ze zijn niet kwaad bedoeld, volgens mij zijn we best gek op België (zoals we ook gek zijn op zwarte piet, ik snap nog steeds niet hoe men van adoratie racisme maakt). Zo lang de intentie goed is moet je – ambassadeurs daargelaten – best een lolletje kunnen maken. Maar ik vind wel, dat als je in november zo fel tegen ‘élke’ vorm van discriminatie was, je nu ook je bek open moet trekken en al helemaal dat soort plaatjes niet moet delen. Ik lach om die plaatjes van snuivende Colombianen en ik ben gék op zwarte piet. Maakt me dat een racist? Nee joh, gewoon consequent.

Beeld: ANP