Neknominatie

Zo af en toe komt er weer iets achterlijks voorbij op Facebook. Deze keer ging het om een aantal filmpjes, genaamd ‘neck nomination’. In eerste instantie (maar ja, ik ben ook al 34 jaar) dacht ik dat het wel zou gaan over iemand met een dikke nek, ofzo. Ik besloot de filmpjes niet te kijken en miste daarmee een grote rage.

Wat was het nou echt? Iemand drinkt iets alcoholisch (het liefst een zo dodelijk mogelijk mengsel), filmt dat, zet het op Facebook en nomineert drie andere mensen die hetzelfde moeten doen binnen 24 uur. Doen ze dat niet, dan moeten ze degene die hun genomineerd heeft een krat bier/ fles wijn geven. Deze hype begon in Australië, waaide over naar Engeland en natuurlijk ook naar ons land. En oh, wat was het grappig. Ook al dronk je je dood, dan nog konden anderen het niet laten.

Ook op mijn timeline kwam het voorbij. Nu geen gedeelde filmpjes van (opvallend vaak) in vrouwenkleding gestoken Australiërs, maar vrienden van vrienden die twee glazen bier of wijn in één keer naar binnen goten. Leuk. Ja. Nou. Leuk zeg. Natuurlijk kon een tegengeluid niet uitblijven. Een meisje genaamd Marieke bedacht dat ze in plaats van haar 17 (!) nominaties uit te voeren ook gewoon een fles Canei door de wc kon spoelen, dat vervolgens te filmen en op Facebook te zetten. Oók een hit. En een veel beter idee overigens.

Daarna kwamen de parodieën. Mijn dochter werd genomineerd om in één keer een glas water leeg te drinken binnen 24 uur op straffe van een snoepzak. Die ik dus nog altijd moet geven. Een week later werd mijn echtgenoot ineens genomineerd. Hij liet mij een beetje in het ongewisse, maar vertrok met een carnavalskiel en een gebaksdoos naar zijn broer. Even later mocht ik hem bewonderen op Facebook.

Je woont onder de rook van Den Bosch of niet. Een neknominatie betekent hier natuurlijk iets met een Bossche Bol (ook wel bekend als moorkop of chocoladebol). Het idee was dat je die in je gezicht kapotduwt en daarna anderen nomineert hetzelfde te doen. Al snel werd het hilarisch. Een man als keeper in het doel die een bol in zijn gezicht krijgt, zogenaamd getrapt vanaf 11 meter door zijn zoon (nou ja, je moet het gezien hebben). Filmpjes werden gemonteerd en van muziek en tekst voorzien. En ik ben blij. Blij dat er nog mensen zijn die van iets verschrikkelijks toch iets ludieks weten te maken. Die dat ook doen met de nodige creativiteit. Ik hoop dat het navolging vindt.

CC foto: oskay