Nelson Mandela (95) overleden

Het regent in Zuid-Afrika
Zoute tranen,
om de vader des vaderlands
Zoete herinneringen,
aan de man die het land weer hoop gaf
Bittere smart,
om het verlies van een groot en charismatisch man

Van alle sinterklaasgeschenken vanavond was dit toch wel de meest onverwachte. Het moet toch een geschenk zijn geweest, voor deze 95-jarige man, die al te lang moet vechten voor zijn leven. Al een half jaar verkeerde hij tussen leven en dood en de rest van de wereld daarmee tussen hoop en vrees. Eindelijk kon hij het vanavond loslaten, mocht hij loslaten. Nu Zuid-Afrika en de rest van de wereld nog.

Hij kroop in mijn hart
In juni van dit jaar was de toestand al precair, maar in Zuid-Afrika wilde niemand er eigenlijk iets van weten. Ieder teken van leven, iedere zucht werd gevierd en werd gezien als een sprankje hoop. Men was er nog niet aan toe, wilde er niets van weten. Het verstand zei wel dat het beter was zo, maar het hart hè…altijd weer dat hart…

Want, als ik voor mezelf spreek, dat was het ‘vervelende’ aan Nelson Mandela. Hij kroop in mijn hart en liet niet meer los. Zelfs niet nu het zover is. En dat verklaart misschien ook wel de pijn die ik voel bij het verlies van iemand die ik eigenlijk nauwelijks ken. En ondanks dat zat hij toch in mijn hart. In velen harten zelfs.

Daar zat ‘m uiteindelijk ook zijn kracht als je het mij vraagt; oprechte interesse en warmte tonen voor iedereen.
Begrip.
Respect.
Aandacht.
Liefde.
Hij begreep als geen ander wat deze woorden betekenen en hoe je hier invulling aan moet geven.

Hij maakte het verschil
Eén van zijn mooiste citaten vind ik
“What counts in life is what difference we have made to the lives of others…”

En als er iemand is die begreep hoe dit te doen, dan was het Nelson Mandela zelf wel. Over het goede voorbeeld geven gesproken.

Het is goed zo
Een groot man is heengegaan. Ik herinner me nog de beelden van zijn vrijlating in 1990 en krijg al kippenvel van deze herinnering alleen. De laatste jaren zat hij opnieuw gevangen, dit keer in zijn eigen lichaam. Vanavond kwam hij voor de tweede keer vrij. Weer zit ik met kippenvel, alleen nu van een heel ander soort.

Het is hem zo gegund. ‘He has been a hero long enough’ en nu is hij vrij om te gaan.
De verlosser verlost.
Het is goed zo.
Rust zacht.

Bron foto: ANP