Net Niet Genoeg

Nederland heeft gul gegeven aan Giro 555. Maar er klonken ook wel veel tegengeluiden die zich het beste laten samenvatten als; ‘we hebben al genoeg armoede en leed in eigen land, laten we daar nu eerst eens aan gaan geven!”.

Sowieso vind ik het geen discussie. Zoals ik in mijn eerdere blog al zei: je geeft wel of je geeft niet. Allebei prima, je hoeft je keuze niet te verdedigen. Ik snap het gevoel wel, al plaats ik het zelf dan liever niet tegenover een ramp zoals nu in de Filipijnen heeft plaatsgevonden.

Er zijn mensen in ons land die honger hebben
Het één gaat om acute hulp na een natuurramp, het ander betreft structurele hulp voor langdurige problemen in eigen land. En ook die behoeven aandacht. Zo zijn de rijen bij de voedselbank anno 2013 langer dan ooit, is er een hoge werkeloosheid en moeten veel huishoudens de eindjes aan elkaar knopen. Ook ik zie om mij heen vaak schrijnende situaties.

Dus ja, ik ben het er mee eens dat ook hier een beroep gedaan mag worden op de solidariteit van landgenoten…we moeten elkaar helpen daar waar het kan. En weet je wat het mooie is? Daar hoef je echt niet direct je portemonnee voor te trekken; er zijn ook andere manieren.

Mooi in al zijn eenvoud
Een prachtig (lokaal) voorbeeld hier in Schiedam is bijvoorbeeld de Stichting Net Niet Genoeg. Inderdaad, de naam zegt het al, deze stichting zet zich belangeloos en op geheel vrijwillige basis in voor mensen die letterlijk ‘net niet genoeg’ hebben. Die moeten kiezen tussen een warme jas of een warme maaltijd omdat er nu eenmaal geen geld is voor beiden.

Drie dames konden niet langer toekijken en wilden iets doen. Ze bedachten een plan. Een even simpel als geniaal plan als je het mij vraagt.

Anderen in de watten leggen
Tweemaal per jaar organiseren zij een NetNietGenoegdag. Hiervoor nodigen zij de gezinnen uit die aangesloten zijn bij de voedselbank. Vanuit gemeente en schoolbesturen krijgen zij aanvullende adressen aangedragen van gezinnen die het wat moeilijker hebben.

Op deze speciale dag mogen de genodigden zich lekker laten verwennen. Zo kunnen ze naar de kapper, krijgen ze een manicure en zijn er voor kinderen zijn allerlei activiteiten. Daarnaast kan er ook gratis ‘gewinkeld’ worden; er mag kleding uitgezocht worden, schoenen, speelgoed en kleine huishoudelijke artikelen. En als klap op de vuurpijl is er dan ook nog een goodybag voor iedereen. Fantastisch toch?

Wie gaat dat betalen?
De grote vraag is natuurlijk: waar doen ze dat in vredesnaam van? Het antwoord is even simpel als arbeidsintensief….in de oude bibliotheek waar de stichting is gehuisvest kunnen alle inwoners van de stad twee avonden per week spullen en kleding brengen die zij zelf niet meer gebruiken. Enige voorwaarde: het moet nog bruikbaar zijn. Alle spullen worden gesorteerd door de vrijwilligers. Kleding op maat en op soort (dames/heren/kinderkleding), speelgoed in een speciaal ingerichte speelgoedhoek etc. etc.

Voor de uiterlijke verzorging op de verwendagen worden leerlingen van een vakcollege ingezet die dit belangeloos verzorgen en ook de ondernemers in Schiedam dragen graag hun steentje bij, of het nu is voor wat betreft verzorgen van catering of het sponsoren van de goodybag. Het is een hoop georganiseer én een hele kluif werk waardoor ik dan ook enorm veel bewondering heb voor alle vrijwilligers. Zij doen dit werk met hart en ziel; zetten zich vol passie in voor anderen en dat soort mensen zijn zeldzaam tegenwoordig helaas.

Zij helpen mij ook
En weet je wat het is, en dat klinkt dan misschien wel heel lullig, maar zij zorgen er ook voor dat ik mezelf ‘een beter mens voel’ (al klinkt dat wat zwaar misschien). Want ik kan ook om het hardst roepen ‘dat er iets gedaan moet worden voor…’ maar ondertussen ben ik veel te veel op mijzelf en mijn gezin gericht. Roepen is nu eenmaal makkelijker dan concreet iets doen.

Maar dankzij de meiden van Stichting Net Niet Genoeg kan ik zonder teveel moeite letterlijk een steentje bijdragen door een paar keer per jaar een flinke schoonmaak door mijn huis te houden en alle spullen en kleding die ik niet meer gebruik daar in te leveren. En weet je, doordat die drempel op deze manier zo laag is, is het ook makkelijker om misschien af en toe iets meer te doen. Te helpen sorteren bijvoorbeeld, ik noem maar wat.

Zonnestraaltjes
Ja, er is veel armoede in Nederland, maar gelukkig worden er op veel plaatsen dit soort initiatieven ontplooid om anderen te helpen. En met mijn blog wilde ik er één uitlichten en in het zonnetje zetten. Om hiermee symbolisch alle vrijwilligers in ons land die zich voor anderen inzetten te bedanken. Laten zij een inspiratie voor de rest zijn; in deze tijd van crisis kunnen we dat juist zo goed gebruiken…die kleine lichtpuntjes aan het eind van de tunnel.

Ik maak een diepe buiging.

Bron foto: alf.melin