Nieuw Beleid

Een hapje van het één of ander. Langzaamaan is dat de leidraad van de dag. Zoon heeft doorgaans wel wat anders aan zijn hoofd, maar Broertje heeft de gevleugelde uitspraak van Winnie de Poeh tot zijn persoonlijke missie gemaakt. Dochter volgt zijn lichtend voorbeeld. Doorlopend blijken er redenen te zijn om zoete ellende te willen.

Omdat…
‘Omdat het regent. Omdat we juist uit school kwamen. Omdat het vakantie is. Omdat we elkaar zo lief vinden. Omdat het misschien tijd is voor een picknickje in het bos. Omdat de appelbomen zo mooi bloeien. Omdat we tv kijken. Omdat we geen tv mogen kijken. Omdat jij koffie drinkt in de zon. Omdat ik niet weet wat ik met mezelf aan moet vandaag.’
Daarom dus eigenlijk.

Op rantsoen
Het ouderlijk gezag gaat in beraad en komt tot een ferm besluit. Als de oplossing voor verveling en onvrede enkel in koekjes en chocola besloten ligt, dan leren onze kinderen een heel verkeerde link te leggen. Vanaf nu zorgen we dat er gewoon niks in huis is. Een stuk meloen of een kerstomaatje is net zo lekker en bij serieuze honger doet een ouderwetse boterham wonderen.
Eigenlijk is het vaderlief die het verzint. Net voordat hij het pand voor een kleine week verlaat.

Een beetje hol
Bij het ontbijt leg ik het verhaal uit aan ons nageslacht. De storm van protest die ik verwacht, blijft uit. Het interesseert ze wel. Gedwee knagen ze op een appel om het nieuwe beleid kracht bij te zetten.
Een kilo appels, twee meloenen en een emmer tomaatjes later, voel ik me uitzonderlijk gezond en verstandig. En een beetje hol van binnen.
De solidariteit valt me zwaar. Mijn snoepzucht blijkt veel moeilijker te beteugelen dan de hunne. Zou ik ergens een reep chocola kunnen verstoppen?
Ik word nauwlettend in de gaten gehouden. Bij de minste beweging van mijn kaken, wordt mij streng gevraagd wat ik eet. Dat dit goede voornemen midden in de vakantie van start gaat, maakt het niet gemakkelijker.

Eén week
Wat een geweldige prestatie, dat we dit al een week zo doen. Zouden we dat niet moeten vieren? Met een hapje van het één of ander?
Wat staat de rabarber enorm zijn best te doen in de tuin. Is het niet hoog tijd voor taart? Broertje rent de keuken in, om me te helpen.
Zo moeder, zo zoon. Hij heeft het van geen vreemde.

Foto: Privebezit