Nieuw voor Nynke: Cadeaus

Janne is nu twee maanden oud. We hebben zo veel lieve kaarten, pakketjes en bezoek gehad dat ik me voor altijd schuldig voel over hoe onattent ik de eerste eenendertig jaar van mijn leven ben geweest. Ik stuur heus soms een kaartje. Maar ik vergeet het ook best vaak. En ik kom wel op kraamvisite, maar soms doe ik dat pas wanneer het kind al bijna okselhaar heeft.

Ik ben sloom en nalatig geweest, en dat spijt me enorm. Maar blijkbaar hebben mensen het me niet aangerekend, want ze kwamen dus in groten getale op de koffie en stuurden pakketjes en kaartjes. Ik was al beste vrienden met onze pakketbezorger (online winkelen is bedacht door een hoogzwangere vrouw, gok ik) maar nu kwam hij elke middag zwaaiend aanlopen.

Lief, het was allemaal zo lief.

En na die twee maanden kan ik ook wel vertellen wat nou echt goede kraamcadeaus zijn. Dat wist ik daarvoor ook niet. Kwam ik gerust met een knuffel aanzetten. Dan zag je die ouders hartstikke lief en enthousiast reageren, terwijl ik nu weet dat ze er waarschijnlijk al zestien hadden gekregen van al die andere onwetende, kinderloze vrienden.

Dus hierbij: cadeaus waar jonge ouders wél iets aan hebben.

Cadeaubonnen

Je bent heus geen inspiratieloze sukkel wanneer je met een cadeaubon komt aanzetten. Integendeel. In die eerste weken kom je er als ouders namelijk achter dat je een hele paklijst aan items in huis hebt gehaald, maar desalniettemin nog van alles nodig hebt. Want wist jíj veel dat je kind zó vaak de aankleedkussenhoes kan natplassen. Nu weet je het wel en wil je minstens drie aankleedkussenhoezen. Kun je mooi van die cadeaubon kopen.

Boeken

Ik hou sowieso heel erg van boeken als cadeau. Vooral van vrienden die me écht kennen en er goed over nagedacht hebben. Maar voor Janne vind ik boeken helemáál een goed idee, want daar heeft ze er nooit genoeg van. En kom vooral met boeken aanzetten die bij je eigen kinderen favoriet zijn. Succes gegarandeerd.

Eigen succesnummers

Niet alleen bij boeken, maar bij alle andere zaken. Zo kreeg ik van de ene vriendin een rammelaar waar haar zoon veel plezier van had gehad. Kijk, dan weet je in elk geval dat het een núttig cadeau is.

Maar het allerfijnste kraamcadeau: de grote hydrofieldoek. De swaddle. Of hoe ze zo’n ding ook noemen.

Die normale hydrofieldoeken gebruik je al overal voor, maar die grote ook. Als spuugdoek, speelkleed, deken, zonnescherm… Ik zou er inmiddels hutten van kunnen bouwen en jurken van kunnen vouwen. Als mensen me vragen: wat neem je mee naar een onbewoond eiland? Dan zeg ik tegenwoordig: een grote hydrofiele doek. Ik zou mezelf er máánden mee in leven kunnen houden.

Dus met terugwerkende kracht: sorry, vrienden. Sorry dat ik te laat was met mijn kaartjes en bezoekjes. En dan ook nog met een knuffel kwam aanzetten. Ik zal het nooit, nooit meer doen.


Om de week blogt journalist en schrijfster Nynke de Jong (31) voor VIVA Mama. Ze woont samen met Tom en is onlangs bevallen van dochter Janne.

Lees ook:

Nieuw voor Nynke: Weten dat je een kind wilt
Nieuw voor Nynke: De dromen van een zwangere
Nieuw voor Nynke: Wondertjes en onderkantjes
Nieuw voor Nynke: Mijn leven als hond
Nieuw voor Nynke: Voor Janne
Nieuw voor Nynke: Plannen