Nieuw voor Nynke: Wennen

Men had me ervoor gewaarschuwd: de eerste keer dat je je kind naar de kinderopvang brengt, breekt je moederhart. Dan staan jullie allebei tegen het raam te schreeuwen en te huilen als Jodie Foster in de film ‘Nell’. Dat kunnen je hormonen nog helemaal niet aan, want dan zie je pas hoe klein je kind eigenlijk nog maar is. Thuis lijkt het al een hele meid, met haar lekker dikke luierkont, maar tussen al die grotere kinderen is ze nog zo’n kruimel.

Ik had me erop voorbereid. Dat uiteindelijk die tranen zouden komen. Dat ik, wanneer de datum van haar eerste wendag dichterbij zou komen, grommend als een dier door het huis zou sluipen, met mijn kind tegen me aan gedrukt. En geen zin om haar ooit nog af te geven aan wie dan ook.

Maar dat gevoel kwam maar niet. Ik was niet nerveus of verdrietig. Ik maakte kennis met de juffen, en die waren allemaal lief en geduldig. Janne ging eens even kijken, en was niet onder de indruk. Kortom: wat haar betreft had ik haar ook in het apenverblijf van de Beekse Bergen kunnen neerzetten.

Vandaag heb ik haar weggebracht voor haar allereerste dag. Ik deed haar flesje en een setje reservekleren in een mandje met haar naam erop. Ze zat bij haar juf op schoot en keek stoïcijns naar de andere kinderen, die een appel zaten te eten. Ineens snapte ik waarom de tranen maar niet wilden komen. Omdat ik zelf altijd dol ben op nieuwe mensen, nieuwe groepjes en nieuwe indrukken. Omdat ik alleen maar kan denken aan de avonturen die Janne daar gaat beleven, de nieuwe kinderen die ze leert kennen. Hoe ze er straks leert hoe je samen moet spelen, hoe ze bij de grote kinderen kan afkijken hoe je moet zitten, staan en lopen. Hoe ze sinterklaas en kerst gaan vieren. Hoe gezellig zo’n groep kan zijn.

Het past vast goed bij haar, zo’n zaal vol kinderen en speelgoed. En ik kan intussen doen waar ik heel gelukkig van word: verhalen tikken, dingen presenteren. Zodat we ’s avonds allebei weer vrolijk en voldaan thuiskomen. En daarna elkaar helemaal te pletter kunnen knuffelen. Dat wel.


Om de week blogt journalist en schrijfster Nynke de Jong (31) voor VIVA Mama. Ze woont samen met Tom en is onlangs bevallen van dochter Janne.

Lees ook:

Nieuw voor Nynke: Weten dat je een kind wilt
Nieuw voor Nynke: De dromen van een zwangere
Nieuw voor Nynke: Wondertjes en onderkantjes
Nieuw voor Nynke: Mijn leven als hond
Nieuw voor Nynke: Voor Janne
Nieuw voor Nynke: Plannen
Nieuw voor  Nynke: Cadeaus
Nieuw voor Nynke: Kwartetspelletjes
Nieuw voor Nynke: Vakantie