Blog Nynke: De dromen van een zwangere

Nynke de Jong

Als je zwanger bent, zoals ik, heb je nog duidelijke ideeën over hoe je het allemaal wilt gaan doen. In je gedachten is je aanstaande kind een gezond en zoet wezen dat acht uur per nacht slaapt. Alle dingen die net bevallen vrouwen tegen je zeggen hoor je braaf aan, maar ondertussen denk je er het jouwe van. Waarom? Omdat je je er nog geen voorstelling van kunt maken hoe het straks zal gaan. Dus droom je weg bij een rooskleurig script zonder spruw, totaalruptuur, reflux, janken en slaapgebrek. Ik ook. Al word ik de hele tijd hardhandig met beide benen op de grond gezet door een kennis, laten we haar Trudy noemen. Trudy is vorig jaar moeder geworden en sindsdien klinkt ze constant als Brigitte Kaandorp in haar liedje ‘Zwaar leven’. Ze houdt veel van haar zoon, maar los daarvan moet de hele wereld vooral horen hoe zwaar het is om een kind te hebben. Een gesprek met haar verloopt als volgt. Eerst vraagt ze belangstellend hoe ik het straks wil gaan regelen. Vervolgens zegt ze bij alles: “Dat lukt je nooit. Dat kun je vergeten. Je denkt nu nog dat je dat lukt, maar dat lukt niet.” Of: “Dat kan niet.” Of: “Dat wil je helemaal niet. Want mij lukt het ook niet.” Daarna rolt ze met haar ogen, schraapt een spuugvlek van haar kraag en klaagt over de kinderopvang. En ik zie aan de binnenkant van mijn ogen mijn dromen in rook opgaan.

Zo vertelde ik haar laatst dat ik na de bevalling weer snel wil gaan wielrennen. Ik heb mezelf het belachelijke doel gesteld om een jaar na de geboorte van onze baby een tocht door de Alpen te fietsen van 175 kilometer met vier Alpencols. Ik weet zelf ergens diep van binnen ook wel dat dit misschien een toefje ambitieus is. Maar deze droom geeft mij nu al heel veel vreugde. Ik mis het fietsen namelijk heel erg, ik deed dat voor mijn zwangerschap heel veel. En als het niet lukt, maakt dat niks uit. Als ik rond die tijd weer eens door Zuid-Limburg fiets, is het ook goed. Ik ben realistisch. Ik weet dat het leven met een kind druk zal worden. Maar als zo’n Trudy meteen roept: “Nee, dat lukt toch niet!” krijg ik des te meer zin om haar een poepje te laten ruiken.

Dus, lieve jonge moeders, laat ons zwangeren nog even in de waan dat het allemaal van een leien dakje zal gaan. We zullen straks heus wel ontdekken dat ons leven totaal veranderd is. Maar laat ons tot die tijd onze dromen dromen. Want in je dromen over de Alpen fietsen, is óók heel mooi.


Nynke de Jong (31) is journalist, schrijfster en blogger voor VIVA Mama. Ze woont samen met Tom in Utrecht en is zwanger van hun eerste kind. 

Beeld: Brunopress