Nieuw voor Nynke: Kwartetspelletjes

Ik ben er niet trots op, maar ik heb in het verleden best vaak om mijn moeder moeten lachen. Om de zakdoekjes die ze altijd overal en nergens vandaan toverde om onze vieze vingers schoon te poetsen, om hoe ze nooit op weg gaat zonder een Sultana of banaan en een flesje water. Om de schema’s die aan de binnenkant van het keukenkastje hingen, waarop precies stond welke broer wanneer op het voetbalveld moest staan, en wie wanneer zwemles had. En om haar lange paklijsten, waarop alles stond wat mee moest als we op vakantie gingen. Want dat was nogal wat.

Met vier kinderen twee weken in een huisje, op drie kwartier rijden van ons eigen huis. In Nederland dus, wat betekende dat het twee weken stralend mooi weer kon zijn en wij ons die twee weken prima zouden vermaken met een voetbal en wat schepjes voor in de zandbak. Maar het kon ook twee weken regenen, en ook dan moest er genoeg vermaak zijn. Dus gingen de kleurpotloden mee, de cassettebandjes, de halve bibliobus en natuurlijk Risk, Monopoly, Mens Erger Je Niet en zestien kwartetspelletjes.

Als we ons verveelden, keken we naar mijn moeder. Dan moest zij dat maar eens oplossen. In dat geval kwam ze met een van die zestien kwartetspelletjes, of met de opmerking ‘dat vervelen best goed voor je is, daar word je creatief van’. Aan zo’n opmerking heb je als achtjarige natuurlijk geen zak. Enfin, ik heb later veel gelachen om mijn moeder en onze volgepropte Ford Escort.

Totdat ik deze zomer zelf op vakantie ging. En een lijstje ging maken van wat we allemaal voor Janne moesten meenemen. De lijst werd lang. Lang! Dit ging nooit in onze Ford Fiesta passen. En dan is Janne nog maar twee maanden oud. Die slaapt, drinkt en knuffelt alleen nog maar. Die hoef je nog niet te entertainen met kwartetspelletjes. Die heeft genoeg aan grote zwarte objecten om naar te kunnen kijken. (Die ziet ze lekker scherp.)

Onze auto knalde bekant uit elkaar. Ik belde m’n ouders en vroeg of we hun auto een week mochten lenen. Nu zitten we in het vakantiehuisje, met genoeg boeken en spelletjes om het een week uit te houden. En het enige wat ik kan denken is: waarom heb ik in vredesnaam het wipstoeltje niet meegenomen?


Om de week blogt journalist en schrijfster Nynke de Jong (31) voor VIVA Mama. Ze woont samen met Tom en is onlangs bevallen van dochter Janne.

Lees ook:

Nieuw voor Nynke: Weten dat je een kind wilt
Nieuw voor Nynke: De dromen van een zwangere
Nieuw voor Nynke: Wondertjes en onderkantjes
Nieuw voor Nynke: Mijn leven als hond
Nieuw voor Nynke: Voor Janne
Nieuw voor Nynke: Plannen
Nieuw voor  Nynke: Cadeaus