Ode aan Maarten

Sinds vorige week kunnen we weer genieten van de quiz De Slimste Mens. Daar ben ik om meerdere redenen erg blij mee. Omdat 1. het niet om een herhaling gaat, maar om verse afleveringen; 2. het een vermakelijke quiz is met niet al te moeilijke, maar ook niet te makkelijke vragen en 3.: Maarten van Rossem.

Deze beroepsmopperpot is inmiddels uitgegroeid tot één van mijn televisiefavorieten. Ik vind het enig dat hij altijd gehuld is in dezelfde zwarte outfit. Voor Maarten geen poespas, volgens mij is het zijn grootste nachtmerrie om in een Hans Ubbink-blouse rond te moeten lopen. Aan shoppen doet hij niet: hij stuurt zijn vrouw naar de winkel, die dan terugkomt met een vers setje zwarte truien (“Modemensen zijn gekken die ze moeten opsluiten”).

Ook in De Slimste spot je Maarten altijd in een zwarte trui. Hij zit er officieel als jurylid, maar in de praktijk levert hij vooral wat commentaren tussen de quizvragen door. En dat zijn gelijk de hoogtepunten in de show. Zo vertelde hij vorige week een hekel te hebben aan zingende kinderen. Iets waar ik het grondig mee eens ben, alleen weet Maarten z’n afkeer veel beter te verwoorden. Er komen enkel perfect gevormde volzinnen uit zijn mond en in combinatie met zijn uitdrukkingsloze, verveelde hoofd is dat een hilarische combinatie. Helemaal als hij daarbij spreekt over luchtige onderwerpen.

Zoals… Koekiemonster. Er kwam een vraag langs over het Sesamstraat-personage (nee, de vragen zijn niet altijd van topniveau) en presentator Philip Freriks (even een shoutout naar hem, want hij doet het ook heel leuk) vroeg Maarten of hij iets had met het blauwe figuurtje. Verrassend genoeg was dat het geval. “Ik voel wel enige genetische verwantschap met Koekiemonster. Ik ben dol op koekjes. Eet ik er eentje, prima. Een tweede en derde koekje; ook niets mis mee. En voor ik het weet heb ik weer zestien speculaasjes op.” Ik zie ‘m al zitten in een grote fauteuil, wederom gehuld in een zwarte sweater, graaiend in de koektrommel.

Tot slot nog wat memorabele quotes van de historicus en Amerikadeskundige.
Over een rolmops: “Het woord alleen al is dermate weerzinwekkend dat ik er niet aan begin.”
Over zijn inner Casanova: “Nee, want wat ik ervan weet ging het bij Casanova om honderden vrouwen. Daar moet ik echt niet aan denken, zeg. Daar word ik enorm zenuwachtig van.”
Over de mile high club (waar je lid van wordt als je sex hebt in een vliegtuig): “Een mile is 1500 meter, dat is helemaal niet hoog. Dan is het vliegtuig net bezig op te stijgen, dan mag je niet opstaan, of hij is bezig te gaan landen, en dan moet je wel verdomd snel zijn wil het een beetje lukken. Ik zou zeggen, doe dat ding op kruishoogte, dat is een kilometer of tien.”

Nouja, je moet Maarten gewoon in actie zien om ‘m te kunnen waarderen. Elke werkdag om 20.25 op Nederland 2!

Bron beeld: Uitzending Gemist/NPO