Blog: Als je tieten hebt kom je overal mee weg

Vrouwen verdienen gemiddeld 18,5 procent minder salaris hun mannelijke collega’s, lees ik op Loonwijzer.nl. Dat is kwalijk, natuurlijk. Maar wat er niet bij verteld wordt is dat vrouwen veel vaker dan mannen wegkomen met te hard rijden, geen treinkaartje kopen en allerlei andere kleine dingen. Die zaken wegen op den duur niet op tegen de salarisachterstand, maar ze maken het leven als vrouw wel een stukje makkelijker.

Just smile and wave
Als ik kan kiezen tussen mijn OV-chipkaart opladen en daardoor de trein missen, of gewoon instappen en de conducteur lief aankijken als hij langskomt, kies ik bijna altijd voor het laatste. Vroeger had ik een vrouwelijke baas die zeer doelbewust koos voor een diepuitgesneden jurk wanneer ze op gesprek ging bij een potentiële adverteerder. Vriendin L. heeft het eens geflikt om met een treinkaartje een heel stuk in de bus te reizen, dankzij niets meer dan een onschuldige blik en een vriendelijke glimlach.

Lees meer blogs van Lisette >

Red mij!
Ik weet nog hoe irritant ik het vond als mijn stagebegeleider weer eens aan mij vroeg om koffie te halen, in plaats van aan mijn mannelijke collega-stagiair. De speelgoedgids die voor meisjes roze strijkijzers promoot en voor jongens stoere astronautenkostuums, brengt mijn bloed aan het koken. Ik sprong bijna uit mijn vel toen Disney T-shirts uitbracht van de Avengers, waar op het jongensshirt stond ‘Be a hero’, terwijl de meiden het moesten doen met ‘I need a hero’. Alsof wij vrouwen allemaal zielige slachtoffers zijn, die trillend in een hoekje wachten tot we gered worden.

Help, red ons! Liefs en kusjes, de vrouwen. BEELD: Disney Store

Betaal jij?
Tegelijkertijd verwacht ik wel zo’n beetje dat als er twee tassen staan, mijn vriend de zware draagt (en het allerliefst allebei). Ik wil mooi gevonden worden en haal daar ook echt wel een stukje eigenwaarde uit. Misschien zelfs wel twee stukjes. Als we samen uit eten gaan, betaalt mijn vriend meestal – al komt dat geld gewoon van een grote gezamenlijke hoop, dus zou het voor de financiële balans geen enkel verschil maken als ik mijn eigen portemonnee zou trekken. Als Lau zegt dat ik er goed uitzie, vind ik het een lief compliment. Als een wildvreemde meneer dat tegen me zegt, vind ik het seksistisch. Raar, maar waar.

Weil ich ein Mädchen bin
Zouden we al onze vrouwentrucjes niet meer moeten flikken als we gelijk behandeld willen worden? Misschien is het wel de schuld van de mannen, omdat ze ons zo graag willen redden en ons daarom altijd het voordeel van de twijfel geven. Offe, een beetje van allebei. Hoe dan ook, waar het op neerkomt is simpel: als je tieten hebt, kom je overal mee weg.

Beeld: Lisa Widerberg