Omdat ik dat zeg!

Belofte maakt schuld, maar helaas is dat een concept waarmee vaak veel te lichtzinnig wordt omgesprongen. ‘Oh dat doe ik binnenkort wel even’ of de nog mooiere ‘komt goed’ waarna je dat dus helemaal niet even binnenkort doet en het dus helemaal niet goed komt.

‘Nee zeggen’
Ik had er vroeger ook een handje van, dingen beloven die je niet nakomt. Niet omdat ik graag heel onbetrouwbaar was, maar juist in tegendeel, omdat ik mensen graag een plezier wilde doen en daardoor véél meer beloofde dan ik ooit waar kon maken. Het resultaat? Goede bedoelingen, geïrriteerde mensen en een reputatie van ‘hij doet toch nooit wat hij zegt’. Gelukkig is het leven een eindeloze toets waarvoor je niet kunt zakken en heb ik uiteindelijk door schade en schande moeten leren dat een oprechte ‘nee’ vaak meer respect en waardering oplevert dan ja zeggen en het niet doen. Nee zeggen blijft immers een kunst.

Doodgereden
Belofte maakt schuld, maar op de één of andere manier geldt dat in de overtreffende trap wanneer die belofte niet alleen uitgesproken is, maar opgeschreven. Volgens dat principe werkt de site Because I said I would, die ik gisteren tegenkwam. De aanleiding was overigens best pittig: een filmpje van een jongeman die een tijd terug iemand dronken in de auto is gestapt en iemand heeft aangereden. Zijn slachtoffer overleefde het ongeluk niet, maar de advocaten van de man hadden een handige manier om hem onder zijn straf uit te krijgen. Hij moest er alleen even voor liegen. Uiteindelijk deed wroeging zijn werk en nu doet de man in een online filmpje zijn schokkende bekentenis, om anderen te behoeden voor zijn fouten. Een filmpje waarin hij aangeeft dat hij elke straf zal accepteren, ‘omdat hij dat zegt’.

Een inspirerend filmpje, op een site die vol staat met inspirerende verhalen van mensen met beloften. Waar het op de site echter om draait, zijn om de zogenaamde Promise Cards. Wat dat zijn? Heel eenvoudig, kleine kaartjes ter grootte van je bankpas, met vijf simpele, maar zeer krachtige woorden daarop: ‘Because I said I would.’ Wanneer je een belofte maakt, klein, groot, grappig of bloedserieus, aan jezelf of aan iemand anders, dan schrijf je deze op het kaartje en daarmee is je belofte vereeuwigd.

Promise cards
Wat ik mooi vind aan het concept, is dat het is ontstaan op de begrafenis van de vader van de man die verantwoordelijk is voor de site. Zijn vader hield áltijd zijn woord, een zeldzame kwaliteit waarom hij bekend stond. Op zijn begrafenis werden daarom de Promise Cards uitgedeeld, zodat mensen hem konden eren door ook altijd hun woord te houden. In een paar maanden groeide dat idee uit tot een concept, met Promise Cards die inmiddels in 48 landen circuleren. Een prachtig verhaal.

Natuurlijk is het niet zo dat een leugenaar ineens de waarheid spreekt wanneer hij zijn belofte op een Promise Card schrijft en natuurlijk kan iemand als geheugensteuntje net zo goed een notitie aanmaken op zijn / haar smartphone. Maar er is iets met de eenvoud van en de woorden op dit kaartje dat het concept zo krachtig maakt. Je belofte aan de muur zien hangen, of aan je beeldscherm, of misschien zelfs symbolisch overhandigen aan de persoon aan wie je de belofte maakt. Het staat zo plechtig en dat maakt het echt.

Ik heb direct tien Promise Cards besteld en kan me niet herinneren dat ik ooit zo enthousiast heb gewacht op tien stukjes papier. Bestellen is gratis, want het concept is ideëel, niet commercieel. Gelukkig is er een knop waarmee je geld kunt doneren om onder andere de kosten van het verzenden te dekken.

Dat ik een donatie doe beloof ik en daar heb ik niet eens een kaartje voor nodig.