Ik word onzeker door social media

onzeker social media

2013 gaat de boeken is als het jaar waarin ik nog nooit zo veel van anderen gezien en gelezen heb. Her erge is: het is verslavend. Steeds Twitter checken, Facebook en laat ik vooral Instagram en de vele blogs niet vergeten. Het is een vorm van ontspanning, maar aan de andere kant zorgt het voor best wat stress.

Filter heeft geen zin
Laat ik Instagram als voorbeeld nemen. Door alle selfies van knappe mensen ga ik me behoorlijk onzeker voelen. Een foto van een fris en fruitig meisje met als bijschrift ‘Net wakker #riseandshine’. Als ik uit bed kom, lijk ik op een personage uit The Walking Dead. Donkere kringen, vettig haar in knopen, een vlekkerig gezicht. Daar kan ik honderd filters tegenaan gooien, maar nog ziet het er niet uit. Hoe kan het dan dat al die mensen er wél zo mooi uitzien in de ochtend? Onzekerheid, onzekerheid.

Ik wil ook op vakantie
En ook kiekjes van de leukste feestjes en tripjes. Vakantie? Heb ik al tijden niet meer gehad. Daar zat ik niet zo mee, tot het moment dat ik een foto zie van iemand die aan het shoppen is in Parijs. Wat doe ik verkeerd in het leven, dat ik dit niet kan? Op Twitter zie ik een bericht voorbijkomen van iemand over een klus die ik ook wel had willen hebben. Hmm, waarom ben ik daar niet voor gevraagd? Want ik kan dat toch veel beter. Of niet? Pieker, pieker.

Iedereen loert op z’n iPhone
Eigenlijk ben ik er klaar mee, social media. Het heeft me ook goede dingen gebracht en daarom wil ik er niet van af. Maar de wereld is er weinig leuker op geworden. Ik word treurig als ik op het station sta, om me heen kijk en iedereen op zijn telefoon zie loeren. Ik verwijt ze niets, zelf doe ik er ook aan mee. Toch, ik zou het fijn vinden als social media ineens niet meer bestond (maar dan voor iedereen niet, want anders heb je toch het gevoel dat je iets mist). Dat je iemand weer ouderwets moet bellen om te vragen hoe het met hem of haar gaat. Dat je gewoon níet op de hoogte bent van het leven van een beautyblogger die ik niet eens persoonlijk ken (maar van wie ik inmiddels meer weet dan van sommige vrienden en familieleden). Dat we gewoon lekker rustig met elkaar tafelen, zonder foto’s te maken van elk gerecht en tussendoor Whatsapp te checken.

In elk geval ga ik mijn telefoon in dit nieuwe jaar vaker opzij leggen. Dat berichtje komt later wel, nu even rust. Heerlijk.

© foto: Gonzalo Baeza