Opgelicht

Wat een vriendelijke man had ik gisteren aan de telefoon. Hij belde me helemaal vanuit India om namens Microsoft‘s Windows Service Center te vertellen dat mijn computer in groot gevaar was.

Zijn behulpzaamheid hield daar niet op. Ik moest een aantal dingen op de computer opzoeken en daarna zou hij me kunnen helpen. Voor 80 euro welteverstaan, maarja, die man had zoveel moeite gedaan, hoe kon ik hem dat weigeren?

Onbeschoft
Ik ben geen onbeschoft mens, maar heb na een halve minuut zonder iets te zeggen de hoorn op de haak gegooid (ik heb op kantoor bewust een klassieke telefoon staan, bij smartphones kun je alleen maar heel boos hard met je vinger op het scherm drukken, dat voelt niet hetzelfde). Wanneer een verkoper me ongevraagd belt, kan ik meestal nog wel het respect en geduld opbrengen om te zeggen dat ik niet van dit soort telefoontjes gediend ben, maar zo’n oplichter, nee daar spreek ik geen woord tegen.

Ik plaatste er een berichtje over op Facebook en schrok toen ik zag hoeveel mensen hetzelfde telefoontje hadden gehad, en erger nog, terwijl we erover discussieerden, vonden er in de groep nog drie telefoontjes plaats. Dan durf je niet eens na te denken over wat voor omvang dit heeft.

Hoe kun je?
Ik heb daar moeite mee. Natuurlijk weet ik wel dat de wereld geen vrolijk roze zuurstokland is waar iedereen lief is voor elkaar en we ’s avonds bij het kampvuur liedjes zingen, maar ergens heb ik nog altijd de hoop dat mensen van nature goed zijn. Na bijna 34 jaar op deze planeet begrijp ik nog steeds niet hoe iemand het voor elkaar krijgt om iets te nemen dat niet van hem of haar is. Dat er iemand is die gisteren de telefoon pakte en dacht, ik hoop dat de meneer die ik zo ga spreken een beetje dom is, dan zal ik hem het geld waar hij hard voor heeft moeten werken, afhandig maken.

Overigens heb ik dat gevoel niet alleen bij georganiseerde misdaad, maar ook bij knulligere dingen als een gestolen fiets. De ellende die dat veroorzaakt, fiets weg, te laat komen op je afspraak, van alles moeten regelen. Blijf toch met je poten van andermans spullen af!  Of als je in de krant leest dat er is ingebroken en men een urn met as van een overledene heeft meegenomen. Hoe haal je het in je hoofd?

Intrappen
Iemand die me belt vanuit India om me te vertellen dat m’n computer gevaar loopt, hoe verzin je het? Het ergste vind ik dat ik weet dat er mensen zijn die hier daadwerkelijk intrappen, simpelweg omdat angst soms sterker is dan logica. Dit soort mensen berokkenen zoveel schade, veroorzaken zoveel ellende, ik begrijp niet hoe iemand op die manier in het leven kan staan.

Relativerend was een reactie op Twitter naar aanleiding van dit verhaal. ‘Wees voorzichtig met de wens te begrijpen. Doorgaans begrijpen mensen alleen dat waarmee ze zich kunnen identificeren’.

In dat opzicht hoop ik dan inderdaad maar dat ik dit soort mensen nooit begrijpen zal.

Beeld: bowie15 / 123RF Stockfoto