Partytime!

Ik weet niet hoe het bij jullie gaat, maar de spelcomputer komt er bij mij in feestgezelschap nauwelijks aan te pas. In plaats daarvan zijn het gezelschapsspelletjes die steeds weer terugkomen; vroeger Hints en Pictionary, tegenwoordig Weerwolven van Wakkerdam en het Namenspel (dat volgens mij zo heet omdat iedereen er een andere naam voor heeft). Op sommige feestjes, weekenden en andere bijeenkomsten is er nog wel eens sprake van een zelf bedachte quiz of spel (wel eens andersom zaklopen gedaan? Dan gaat de zak over je hoofd in plaats van je voeten…), maar de spelcomputer is nooit aanwezig. En dat terwijl er zoveel zogenaamde partygames zijn.

Misschien was het daarom hoog tijd om eens een console-feest te organiseren, bedacht ik. Maar waar begin je? Globaal gezien zijn er vier soorten games die je samen op de bank kan doen; verzamelingen van minigames (de classic “partygame”), dans/zangspellen, racegames en vechtgames. Deze laatste twee varianten speel je meestal maar met 2 mensen, dus die vielen al af. Minigame-verzamelingen dan? Mario Party is altijd leuk, maar mijn Gamecube heeft slechts 2 controllers en ik heb geen Wii, dus dat spel viel af. Wii Party U dan misschien? Ik ging ermee aan de slag en was niet meteen overtuigd. Natuurlijk, in je eentje zo’n partygame spelen is misschien een beetje treurig, maar ik wilde het graag uitproberen voor ik mensen ging uitnodigen. Wat goed is aan Wii Party U, zijn de verschillende soorten spellen, maar de moeilijkheidsgraad ligt wel erg laag. Ook zaten er nogal wat triviale spelletjes tussen, zoals bijvoorbeeld een soort ganzenbord met kledingstukken. En nee, dat is dus helaas geen strippoker…

Serieus, ik weet zeker dat Wii Party U echt superleuk is voor een kinderfeestje, maar daar was ik niet naar op zoek. Volgende stop dus: dans- en karaokespellen. Maar hoe lang blijft zo’n spel leuk, als je alle liedjes al gehad hebt?

Voor dat laatste zijn steeds meer oplossingen gekomen. Zo kan je bij bijna alle dans- en zangspellen online losse liedjes bijkomen, waarbij in het geval van bijvoorbeeld Just Dance 2014 er ook nog verschillende dansjes op hetzelfde liedje bestaan. Je kan daar zelfs een onderscheid maken tussen sterren en mindere dansgoden, door te kiezen voor een On Stage Mode waarin eentje de hoofddanser is en twee anderen de achtergronddansers.

Bij Wii Karaoke U gaan ze nog een stukje verder in gebruiksgemak. In feite koop je geen spel meer, maar een online mini-abonnement voor een paar uur of een dag. Superhandig als je maar 1 keer per jaar wil karaoke-en en daar niet helemaal zo’n spel voor gaat aanschaffen, of andersom, wanneer je feestje opeens schreeuwt om karaoke maar je hebt het niet in huis.

Toen er ook nog kerstliedjes in de enorme muzieklijst bleken te staan, was het duidelijk: tijd voor een Kerst-karaokeparty! Wordt vervolgd…

© Beeld: Shutterstock