Recept voor pepperspray

recept voor pepperspray

Iemand die ik ken voelt zich onveilig omdat een ex iets heeft gedaan waartegen aangifte moest worden gedaan. De ex weet nog niet dat de daden niet onopgemerkt zijn gebleven en dat de politie weet heeft van wat er is gebeurd. Binnenkort rijdt er een politiebus voor en dan mag deze persoon instappen voor een verhoor op het politiebureau. We weten niet wanneer dat is, maar het staat elk moment te gebeuren en onze angst is dat hij meteen daarna zal opduiken bij de voordeur van zijn slachtoffer.

Slachtoffer

Daar kan ik me dus kwaad over maken. Het is goed dat de politie zijn werk doortastend doet. Je kunt niet iedereen zomaar geloven. Maar vanwege de regelgeving brengt een slachtoffer erg veel tijd door op het politiebureau, terwijl de daders nog gewoon rondlopen. Het is niet ongebruikelijk dat een slachtoffer van een geweldsdelict uiteindelijk meer tijd heeft doorgebracht bij de politie dan de dader. Als de dader kort na zijn aanhouding weer op straat staat, weet hij wie hem heeft aangegeven. En als slachtoffer heb je totaal geen middelen om jezelf te verdedigen.

Hamer

De persoon waarover ik deze blog schrijf slaapt slecht en eet niet goed. Als de dader besluit verhaal te komen halen is het wel handig dat je jezelf kunt verdedigen. Maar hoe? Er ligt een hamer klaar in de huiskamer. ‘Een hamer?’ reageerde ik geschokt. ‘Weet je wel wat je doet? Als je mis mept, wordt dat ding van je afgepakt en waar ben je dan? Je kunt beter pepperspray gebruiken. Eén pufje en je tegenstander is uitgeschakeld. Dat flesje kan ook worden afgepakt, maar dan is het waarschijnlijk al leeg.’ Dat leek ons allebei een veel betere oplossing dan die hamer.

Pepperspray

Maar hoe kom je aan pepperspray? Niet. Het is verboden in Nederland. In Duitsland en België is het vrij verkrijgbaar, maar hier niet. Hier moet je een vechtsport leren als je jezelf legaal wilt kunnen verdedigen. En wat daarnaast ook mag? Blauwe smurfenspray. Kun je lekker blauwe graffiti op je agressor spuiten terwijl hij je aanvalt. Daarmee schakel je zo’n dader toch niet uit? Het wekt juist meer agressie op.

Kokkerellen

Gelukkig kun je pepperspray heel eenvoudig maken. Koop wat rode pepers, snij ze in stukjes en breng het in een klein laagje water aan de kook. Het moet een uur opstaan. Laat daarna het prutje afkoelen en giet het gepeperde water door een zeefje in een pompverstuiver. Niemand die erachter komt dat jij pepperspray bij je draagt, totdat je het een keer moet gebruiken. Waarschijnlijk krijg je dan zelf het gerecht aan je broek. Maar wat heb je in zo’n geval liever? Dat je naar de politie moet omdat je de wet hebt overtreden? Of dat je er zit als slachtoffer?

ps: Het recept van pepperspray heb ik van het Internet gehaald. Ik heb de werking ervan niet durven uit te testen.

CC foto: Karoly Czifra
Door: Werner