Het perfecte plaatje: het échte werk achter een culinair boek

Onlangs vertelde ik jullie al dat ik bezig ben met een boek. Een culinair lifestyleboek, getiteld: The culy way of life. De afgelopen maanden ontdekte ik dat het schrijven van een boek heel ehh… andere koek is. Zoveel dingen te regelen en maken die ik nooit van tevoren had kunnen bedenken!

Testkoken
Zo zijn er de foto’s van gerechten in het boek. Ik maak geen kookboek, maar er komen toch wel een flink aantal recepten in te staan. Elk recept moet getest. En nog eens getest. En geredigeerd. Ik wil dat iedereen de recepten in mijn boek moet kunnen maken: ook de mensen die net een ei kunnen bakken. Daarom wordt alles zo vaak getest! Worden de recepten ‘foolproof’ van. Ook al klinkt dat een beetje lullig.

Bakken voor de foto
En vervolgens moet alles gekookt voor de foto. En geloof me, da’s heel anders dan ‘gewoon koken’. Ook al wil ik elk maaltje zo ‘echt’ mogelijk in het boek, dat blijkt nog een hele uitdaging. Kom bij mij niet aan met gelijmde sesamzaadjes of optisch bedrog met biefstuk! Maar toch bak je de kip vooral mooi voor de buitenkant; dat de binnenkant nog een beetje rauw is, zie je toch niet op de foto. En dat de frosting op de chocoladecakejes torenhoog is, wat je normaal nooit zou doen, ‘werkt wel lekker voor het plaatje’.

“Het plaatje”
Want tsja, zo ga je praten. In ‘plaatjes’, ‘even schieten’ en ‘een plukje groen in de vorm van koriander’. Pfoe, dat is even wennen. Maar het is vooral ook erg leuk en leerzaam – en ik dwing mezelf om elke dag tien recepten te koken. Vindt vriendlief ’s avonds ook leuk.

Alles voor de foto
Als je deze blog leest, is de tweede shootdag net afgelopen. Vandaag stonden de mini-gerechten op het menu: amuses, voorgerechten, hapjes. Mijn huis lag vol met de kleinste bordjes, amuselepels en miniatuurpannetjes. Bieslook werd op de millimeter geknipt. Zalm netjes bijgesneden. Druppeltjes saus met een rietje erop geblazen. Alles voor de foto.

780364045