No pictures, please

Vorig weekend was het weer eens zover. Prince was in ons land en – zoals we inmiddels van hem gewend zijn – kondigde hij verrassingsconcerten aan. Fans blij, en Prince zelf vast ook, want de kaartjes voor zijn Paradiso-shows vlogen voor een kleine honderd euro over de toonbank.

Zelf heb ik weinig met Prince – ik vind het maar een engerd, en zijn muziek zet ik nooit op. Maar toch leuk voor de fans van de zanger, die ‘m in de intieme setting van Paradiso konden bewonderen. Helaas kon niet iedereen het muziekfeestje van begin tot eind uitzitten. Bij de ingang van de concertzaal stond op bordjes aangegeven dat er geen foto’s van het optreden gemaakt mochten worden. Kleine moeite om je daaraan te houden, zou je zeggen.

Maar, eigenwijs als sommige concertgangers waren, werden de camera’s en smartphones toch massaal uit de broekzakken gevist. Hadden ze dat maar niet gedaan, want de fotomakers werden gelijk de zaal uitgezet. Dag concert, dag honderd euro.

Ik kan niet zeggen dat ik medelijden met deze mensen heb. Als je iets gevraagd wordt, zeker in het geval van een niet onredelijk verzoek, doe je dat toch ook? Of ben ik nou zo’n goodie two shoes? Maar deze mensen vonden het blijkbaar belangrijk om een kiekje van het concert te maken, zodat ze hun Instagram en Twitter weer konden verrijken met een extra fotopost. Terwijl ik juist zou denken dat je lekker van het concert wil genieten, in plaats van dat je continu met een gestrekte arm staat zodat je de linkerteen van Prince kunt vastleggen.

Nu ben ik ook weleens naar een concert geweest en ja, daar heb ik ook een foto gemaakt. Maar 99,9% van de tijd zit mijn telefoon gewoon in mijn tas, want ik kijk veel liever met mijn eigen ogen hoe alles eruitziet. Ik snap die telefoontjes-omhoog-hype eerlijk gezegd niet. Zo mis je toch het halve concert? Maar de mensen die dit weekend uit Paradiso werden gegooid, waren verbouwereerd, ondanks dat ze van tevoren waren gevraagd om geen foto’s te maken. Eigenlijk wil ik tegen deze mensen zeggen: kom op, leer eens te genieten! De beste herinneringen zitten in je hoofd – niet in je fototoestel.

Wat vinden jullie ervan dat de mensen de zaal zijn uitgegooid? Onredelijk of terecht?

Bron foto: PeterTea