Naakte mannetjes en glanzende hardware

Afgelopen maand was ik in San Diego voor de jaarlijkse Comic-Con. Dit is een enorme beurs op het gebied van comics, science fiction/fantasy tv/film/literatuur, animatie en games. Vijf dagen lang je favoriete acteurs, schrijvers en tekenaars horen vertellen over hun werk, rondsnuffelen op de beursvloer naar bijzondere producten en natuurlijk gloednieuwe games bekijken en spelen; een ervaring die je niet snel vergeet.

Schepen en schuren

Veel gameontwikkelaars brachten hun nieuwe titels onder de aandacht met indrukwekkende ‘kraampjes’. Zo lag er in de haven naast het congrescentrum een enorm schip, de zeilen getooid met het Assassins Creed-logo, waarop je een demoversie van de nieuwe Assassins Creed, Blag Flag (met piraten!) kon spelen. De makers van de geweldige Walking Dead game, Telltale (niet te verwarren met het Activision spel van dezelfde titel, die veel slechter was), hadden een volledige boerenschuur geplaatst waarin je je onder andere tot zombie kon laten omtoveren.

Fotokansen
Zeer populair waren de stands met zogenaamde ‘photo-opportunities’. Zo kon je je ter ere van de heruitgave van het oude Ducktales-spel (aanrader!) laten fotograferen in een bad met gouden munten en kon je bij de stand van Nintendo met Pikmins op de foto. Als groot liefhebber van dit spel, kon ik het niet laten om dat te doen, en dus heb ik nu een foto van mijzelf waarin ik tussen een drietal vreemde naakte mannetjes sta te lachen als een malloot. Daarna heb ik me nogmaals bezondigd aan het spelen van een demo van dit spel, ondanks het feit dat ik dat al een paar weken eerder in Nederland had mogen doen. Pikmin (deel 3 is voor de Wii U uit) is lastig uit te leggen, maar kort gezegd ga je op een onbekende planeet op onderzoek uit en maak je gebruik van gezellige kleine gekleurde mannetjes, de Pikmins, om spullen te verzamelen en vijanden af te weren. Dit doe je door de Pikmins als slaafjes op zaken af te sturen/gooien en ze dingen te laten dragen. Heb je nog geen beeld? Op Youtube kan je de gameplay bekijken, met als bonus een toelichting in heerlijk typisch Engels door de Japanse CEO van Nintendo.

Playstation 4
Het drukste was het rond de stand van de nieuwe consoles. Eind dit jaar komen de nieuwe Xbox en Playstation uit, en beide consoles stonden al op Comic-Con. De spellen die er in demo op gespeeld konden worden, waren nog niet veel soeps, maar daar ging het niet om. Even de nieuwe controllers in de hand houden, dat was het doel, en zo slaagde ik er ook in om op de allerlaatste conventiedag door te dringen tot de Playstation 4. Wat stond hij daar te glanzen en wat heerlijk voelde die nieuwe controller aan in mijn handen. Als daar ook een photo-opportunity was geweest, had je me net zo zien grijzen als bij de Pikmins. Gekleurde naakte mannetjes zijn leuk, maar nieuwe hardware is nog veel opwindender…