Rake teksten

Muziek. Eén van de mooiste dingen die er is. Muziek kan je troosten, mensen verbinden, je laten lachen, je gedachten even meenemen op reis. Voor muziek geldt net als voor zoveel andere dingen ‘zoveel mensen, zoveel smaken’, maar los van persoonlijke voorkeuren denk ik dat er maar weinig mensen zijn die zonder zouden kunnen.

Woorden zijn mijn melodie
Mijn eigen muzikale interesse is heel breed. Ik kan vallen voor een bepaalde stem, een bepaalde sound maar ook vaak (heel vaak) voor mooie, rake teksten. Een songtekst die na twee keer luisteren ‘binnenkomt’, me na laat denken of een glimlach op mijn gezicht tovert… ik hou er van.

Sowieso ben ik dol op woorden, zinnen, taalgebruik. Ik kan oprecht ontroerd raken door mooi geformuleerde uitspraken, briljante teksten en rake formuleringen. Ik spaar ze zelfs; ik heb standaard een notitieblokje in mijn tas waarin ik sommige pareltjes vastleg. Van een Loesje-poster tot een citaat in een film, als het maar ‘binnenkomt’.

En wat dat betreft zijn songteksten (of flarden uit songteksten) een zeer goede bron om uit te putten. Wat zeg ik, het is vaak regelrechte poëzie in mijn ogen.

Zomaar een greep…
Een paar voorbeelden. Iedereen kent wel de uitdrukking ‘het glas is niet half leeg maar half vol’. Een waarheid als een koe, waarbij de meeste mensen wel weten wat er mee bedoeld wordt. Toch is het de Nederlandse groep De Dijk gelukt om in één van zijn nummers het nog beter te verwoorden:

We zien allemaal hetzelfde,
Kijkend door dezelfde ruit
Vogelpoep of universum
Het is maar waar je toe besluit.

Briljant omschreven vind ik. Waarmee dit nummer ‘Ietsje later’ direct één van mijn favoriete liedjes is geworden.

Pure poëzie
Nog een voorbeeldje? Ik kan ook heel blij worden van de poëtische teksten van TheThe. Zo schreef hij ooit een nummer met de volgende fantastische vraag:

Was our love too strong to die?
Or were we just too weak to kill it?

Kort maar krachtig en geniaal, net als die ene geweldige titel van een nummer van Van Dik Hout:

Wat weg is raak je nooit meer kwijt.

Heel weinig woorden, die heel veel zeggen. En mij in ieder geval tot nadenken dwingen. Ik hou er van.

Dichtbij jezelf
Tot zover de ‘poëzie’. Er zijn ook songteksten die mij raken, juist omdat ze een zekere mate van herkenbaarheid met zich meebrengen. Met zo’n laatste voorbeeld wil ik mijn blog graag afsluiten. Het is een fragment uit het nummer van Alanis Morissette, ‘Perfect’.

Een nummer waarbij ik de pijn van het kind waarover gezongen wordt haast kan voelen. Mooie woorden maar om een heel andere reden, waarbij het is alsof iemand mijn gevoelens onder woorden heeft gebracht. Pijnlijk, maar mooi. Heel mooi.

Be a good boy
Push a little farther now
That wasn’t fast enough
To make us happy
We’ll love you just the way you are
If you’re perfect

Speak up!
Ik zou nog uren door kunnen gaan met het jullie voorschotelen van teksten die mij wat doen, voorbeelden te over wat dat betreft. Maar ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar jullie favoriete fragmenten. Welke songtekst deed/doet echt wat met je en waarom?

Bron beeld: thinkstock