Gatverdamme… wat lekker!

Toen ik zwanger was van mijn eerste dochter vond ik het heerlijk om salmiaklollies te dopen in de appelmoes. Ik verslond ze. Zo gek is dat trouwens niet hoor, als ik lees dat bijvoorbeeld een Beyoncé Oreokoekjes met augurken at toen ze in verwachting was. Maar eigenlijk hoef je helemaal niet zwanger te zijn om er rare eetgewoontes op na te houden.

Een kleine rondgang tijdens de lunchpauze op mijn werk bewijst dat wel. Zo word ik nog wel eens vreemd aangekeken als ik een boterham met smeerworst klaarmaak en daar een lekkere toef mayonaise op kwak, maar een collega van mij maakt het nog bonter door een huzarenslaatje door de ‘soep van de dag’ heen te mixen. Weer een ander zweert bij een boterham met kaas en jam. De gedachte alleen al doet mij gruwelen.

Bijzondere boterhammetjes
Grappig hoe sommige etenswaren voor de één niet lijken samen te gaan, maar voor anderen juist tezamen een lekkernij vormen. Vooral waar het om broodbeleg gaat, zijn de meningen verdeeld. Een kort vragenrondje onder de Vivabloggers leerde mij dat combinaties als pindakaas met hagelslag, smeerkaas en boterhamworst, kaas en stroop maar ook paté met jam helemaal niet zo vreemd zijn.

En dan zijn dit nog zaken die daadwerkelijk op je boterham thuishoren. Vroeger aten wij thuis ook nog wel eens een heerlijke boterham met speculaasjes. Blijkbaar deden meer mensen dat, want tegenwoordig is er een smeerbare variant te koop genaamd ‘speculoos’. Haalt het niet bij het knapperige origineel wat mij betreft, maar goed. Ik was en ben er verzot op, net als op banaan op brood, of in rietsuiker gebakken appel. Mjammie!

Recept uit grootmoeders keuken
Los van de dagelijkse boterham heb ik (volgens mij) niet zoveel voedselafwijkingen. Terwijl het wel in de familie zit. Zo gooide mijn moeder altijd een kwart pak snelfiltermaling koffie door de hachee en leerde mijn schoonmoeder mij dat je op een verjaardag best kunt trakteren op plakjes komkommer met filet Americain.

Mijn oma spant de kroon als het gaat om rare eetgewoonten. Zo sopte ze graag een witte boterham in het overgebleven bloed van gebakken lever en at ze heel graag een lekkere haring met hagelslag, je moet er toch niet aan denken! Waar ik ook nooit aan moest denken, maar wat mijn oma me wel heeft leren eten is het overheerlijke toetje yoghurt met appelmoes. Echt waar, niet over nadenken, gewoon eens proberen: twee delen yoghurt tegenover één deel appelmoes en dan goed mengen… het water loopt me nu alweer in de mond.

Zoveel mensen, zoveel afwijkingen meningen
Op visite bij een gezin in Frankrijk at ik ooit eens een karbonade met chips. Eigenlijk niet eens zo vreemd, aangezien het ook gewoon een aardappelproduct is, maar ik vond het toch niet zo heel erg lekker. Het toetje wat ik daar kreeg was wel de moeite waard, een crèpepannenkoek met een grote bol roomijs erop. Het enige moment waarop een warm/koud-combinatie wel werkte voor mij. Hoe raar de combinatie ook klinkt. Ach, wat is eigenlijk tegenwoordig nog raar?

Zo… dat waren mijn afwijkingen. Nu ben ik natuurlijk ook wel heel benieuwd naar jullie vreemde foodcombi’s!

Bron foto: rhodes