Recensie: Handboek voor het bouwen van je eigen luchtkasteel

‘Fantaseer jezelf gelukkig’, staat er op de voorkant van dit bijzondere handboek. Ik ben niet ongelukkig, maar ik ben toch geprikkeld.

Vijf minuten vluchten
Fantaseren is volgens auteur Barbara Sophia Tammes dé manier om je hoofd niet te verliezen in het jachtige leven van nu. Om even te kunnen vluchten als het je allemaal te veel dreigt te worden, kun je een eigen Luchtkasteel bouwen. Dit boek vertelt precies hoe je dat doet. Welke kamers erin thuishoren en waar die voor zijn. Welke mensen je erin kunt fantaseren en welke lekker niet. Maar de uiteindelijke invulling doe je helemaal zelf, want het is jóúw Luchtkasteel. Als dat eenmaal stevig staat, kun je er gewoon vijf minuten naartoe vluchten terwijl de wereld om je heen doorgaat. Dit vooruitzicht sprak me zeer aan en met het handboek erbij begon ik te bouwen.

Kaneelbroodjes
Het Luchtkasteel begint met het kiezen van een geur. Een betere manier om in de stemming te komen is er niet. Barbara heeft twee pagina’s vol parfumflesjes getekend met de lekkerste geuren van de wereld: pas gemaaid gras, een vers gewassen en door de wind gedroogd wit overhemd, een nieuw boek, kaneelbroodjes, een houtvuurtje in de frisse buitenlucht… O help, ik kan nu al niet kiezen!

Cinema Memoria
Gelukkig hoeft dat ook niet. Ik kan elke kamer een andere geur geven, zoals de geur van rood pluche voor de Cinema Memoria (mijn herinneringenkamer) en die van zon op mijn huid voor de Wenstuin. Het is aan mijn eigen fantasie, die wordt geprikkeld en gestimuleerd door dit handboek.

Boegbeeld voor de fantasie
Barbara Sophia Tammes is met haar eigen creativiteit het beste boegbeeld voor de fantasie. Vooral de tekeningen in dit boek zijn treffend: soms grappig, soms mooi, soms lief. Het boek gaat echter verder dan fantaseren. Aan de hand van het Luchtkasteel behandelt Barbara dingen die iedereen zal herkennen.

Praat met jezelf
Ongebreidelde woede, waar laat je die? In de Royal Suite voor het Kwaad. Hoe ga je om met de verschillende kanten van jezelf? Ga met ze in gesprek tijdens een feestje dat je organiseert in de Balzaal. Wat moet je met ongewenste gedachten doen? Zie ze als vogels, die langs komen vliegen en ook weer weggaan, en probeer ze niet te vangen maar juist los te laten. Hoe kun je luisteren naar je intuïtie? Bedenk hoe verschillende bekende personen zouden reageren op je probleem: what would Don Draper do? Op deze laagdrempelige manier geeft het boek behalve een paar leuke wegdroomuren ook nog veel inzichten en bruikbare adviezen.

© foto: Kosmos Uitgevers