Recept: muesli powerbar

De novemberstormen hebben alweer flink van zich laten horen. Nu heb ik op zich geen problemen met de herfst, maar wind tegen over de dijk vind ik iets minder tof. Vooral wanneer ik direct uit mijn werk veertig minuten moet fietsen om natgeregend en uitgeblust bij de sportschool aan te komen. Als ik me dan ook nog bedenk dat ik me de komende anderhalf uur niet als een met steroïden-volgepompte rollende kamerolifant moet gedragen, maar de sierlijke ballerina moet uithangen, voelen mijn benen soms als lood. Gelukkig is er een oplossing: een zelfgemaakte muesli powerbar. De repen zitten zo vol met noten dat je er een week op door kan gaan. Instant energie: burn baby burn.

Je hebt nodig:
350 gr havermout (vlokken)
45 gr amandelen
30 gr cranberries
25 gr rozijnen
40 gr hazelnoten (pistache kan ook)
40 gr zonnebloempitjes (zonder schil!)
55 gr gedroogd fruit (banaan, abrikoos, vijgen, appel)
½ kopje kokos vlokken/gedroogde kokos
30 gr sesamzaad
1 theelepel zeezout
75 ml agavesiroop

Verwarm de over voor op 180 graden. Je kunt ervoor kiezen om mueslirepen of koekjes te maken. Wil je repen? Dan heb je een ovenschaal bedekt met bakpapier nodig. Heb je liever koekjes? Dan kun je gebruik maken van een uitsteekvorm en bakpapier.

Rooster de havermout in een koekenpan zonder olie. Let op, de vlokken moeten goudbruin worden, maar voor je het weet zijn ze zwart. Leg alle noten op de bakplaat en zet deze 10 minuten in de oven. Ondertussen bekleed je de ovenschaal met bakpapier of zorg je ervoor dat je een bakplaat, bakpapier en je uitsteekvorm klaar hebt liggen. Pak een kom en doe daar alle overgebleven ingrediënten in. Na 10 minuten haal je de bakplaat uit de oven en laat je de noten even afkoelen. Je kunt de oven gelijk een beetje ‘zachter’ zetten, straks bak je de repen op ongeveer 130 graden.

Verwarm de agavesiroop in een steelpan en voeg hier de afgekoelde noten bij. Roer het mengsel even door en giet het in zijn geheel bij de andere ingrediënten die je eerder al in een kom hebt gedaan. Meng alles door elkaar heen. Nu kun je alle ingrediënten in de ovenschaal doen en deze goed aandrukken als een grote platte koek, of met behulp van een uitsteekvorm ‘koekjes’ maken. Ook als je ervoor kiest om koekjes te maken, moet je deze even goed aandrukken wanneer ze nog in het vormpje zitten.

Zet ovenschaal of bakplaat in de oven en laat deze ongeveer 45 minuten op 130 graden staan. Haal de ovenschaal uit de oven en laat hem ongeveer 20 minuten afkoelen. Draai de ovenschaal om en haal het bakpapier eraf. Nu laat je het geheel nog even 15 minuten afkoelen voordat je er repen van kun snijden.

Ik weet dat het moeilijk is om je die laatste 15 minuten te beheersen, maar echt: je wil niet je tong verbranden aan halfzachte repen.

Beeld: thinkstock