Religie is overal in Libanon

Ik besef dat ik het zo langzamerhand wel erg vaak over religie heb. En dat terwijl ik mezelf als een atheïst beschouw, hoewel met een fascinatie voor hoe over de hele wereld mensen met hun eigen religies omgaan. Maar hier in Libanon, waar we inmiddels zijn aanbeland, kan ik echt niet om religie heen. Zo is het duidelijk te merken dat in het land meer dan zeventien verschillende geloofsgroepen wonen waaronder sjiieten, soennieten, alevieten, maronieten, orthodoxe katholieken, protestanten, druzen, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Kleuren in de islamitische wijken hoge minaretten de skyline, de christenen weten hun aanwezigheid nog veel beter ten toon te spreiden. Kapelletjes met Jezus- en Mariabeelden sieren de straathoeken van hun wijken, kaarsen met heilige beeltenissen vullen de schappen in de supermarkt, op vrijwel elke auto zit een sticker van een rozenkransje of visje en boven menig deur hangt een kleine mariebeeldje.

Een kruis op je arm getatoeëerd
Een twee decimeter groot kruis dat een jongen op zijn onderarm had late tatoeëren, spande voor mij echter de kroon. ‘I’m a christen, you know’, voegde hij er nog even aan toe, blijkbaar denkend dat we nog niet waren overtuigd. En vanonder zijn rode Nike T-shirt trok hij twee enorme houten rozenkransen. Ongevraagd adviseerde hij ons vooral niet naar Beiroet te gaan. ‘Dat is veel te gevaarlijk voor jullie. Daar heb je allemaal Hezbollah en zo. En jullie zijn toch Amerikanen?’ ‘Nee, we komen uit Holland.’ ‘Wat Hollywood?’ Zelf was hij nog nooit in Beiroet geweest.

Mexicanenbeleid VS
Eenmaal in de hoofdstad van Libanon viel het met de onveiligheid reuze mee. Maar nog steeds waren religies, evenals de vele oorlogen die de Libanezen hebben moeten doorstaan, gesprek van de dag. Vele christenen zijn duidelijk ongerust over het feit dat ze, vooral door emigratie, van meerderheidsgroep inmiddels een minderheid zijn geworden. Een christelijk meisje, dat een paar weken door de Verenigde Staten had getrokken, had dan ook een interessante visie op hoe Amerikanen met de Mexicanen omgaan. Ze snapte er niets van dat de VS zoveel moeite deed om de Mexicanen buiten de deur te houden. ‘Mexicanen zijn ook christenen. Die wil je dan toch met open armen ontvangen om zo een tegenwicht te bieden tegen het groter wordend aantal moslims?’

Foto: jeroenvanloon.nl