Ridderlijke kaartspellen

Tijd voor een nieuw blog over bordspellen die ik recent gespeeld heb. Er zijn ongelooflijk veel bordspellen en het is niet altijd makkelijk te ontdekken welke goed bij je past, dus hopelijk halen jullie hier weer wat inspiratie uit.

Dominion
Dominion is een kaartspel dat al uit 2008 stamt en diverse prestigieuze bordspelprijzen won. Het is dan ook een spel dat goed in elkaar zit en, heel prettig, verschillende moeilijkheidsgraden heeft. Je kunt beginnen met het basisspel en vervolgens doorgaan met uitbreidingen (al in de doos aanwezig, maar er zijn ook diverse extra aanvullingssets te koop). Spelers proberen zoveel mogelijk overwinningspunten te halen, door hun kaarten slim te spelen. In iedere ronde kan je een paar acties uit voeren; een geldkaart kopen, actiekaarten kopen of spelen en natuurlijk die belangrijke kaarten met overwinningspunten aanschaffen. Aan het eind van het spel zijn die het meest waardevol, maar als je in de loop van het spel ook investeert in die andere kaarten, lukt het je wellicht om uiteindelijk meer punten te halen – of aan het eind met een stapel waardeloze kaarten over te blijven.

Dominion is een spel met een hoog tempo dat voor meer ervaren kaartspelers snel te begrijpen is, maar ook een hele geschikte instapper is voor spelers die nog niet zo bekend zijn met dit genre. Hou je van tactisch spelen zonder eindeloos na te denken, dan is dit een spel voor jou.

De Legendes van Camelot
Dit is ook een spel met kaarten, maar dan op een hele andere manier opgebouwd. Voor liefhebbers van de Arthur-legendes is dit spel een droom; personagekaarten met mooie tekeningen en korte quotes.Maar daar zit ook meteen het probleem van het spel; de kaarten staan te vol. Ook hier is het doel van het spel om overwinningspunten te halen, wat je doet door kaarten op locaties te plaatsen en voorwaarden op diezelfde locaties te vervullen. Daarvoor heb je de al genoemde personagekaarten, plus nog actiekaarten. Al die kaarten hebben acties, voorwaarden en invloeden, die er klein op geschreven staan en waar je al snel de weg in kwijtraakt. Ontzettend zonde, want de basis van het spel is goed – maar omdat er op een gegeven ogenblik veel kaarten op de tafel liggen wordt het onmogelijk om nog bij te houden wat je allemaal kunt doen, vooral als je het spel nog niet zo goed kent. Het loont om door te zetten, maar als je geen zeer fanatieke speler bent, is dit niet echt een spel voor jou. Bijkomend nadeel: de vertaling (het is oorspronkelijk een Engelstalig spel) is ongelooflijk slecht en de kaartjes plus speltoelichting zitten vol spel- en taalfouten.

Mijn conclusie: als je zin hebt in een ridder-spel, staar je dan niet blind op het woord ‘Camelot’ maar ga liever voor Dominion (ondertitel: “In Naam van de Koning”). Geen liefhebber van kaartspellen of middeleeuwse ridders? Binnenkort weer een blog over totaal andere spellen!

© Beeld: John Morgan

Meer blogs van Jedidjah lezen? Klik hier.
Of via Twitter: @julianoomen