Roxeanne Hazes: ‘Onze zoon maakt een unieke periode in de wereldgeschiedenis mee’

roxeanne hazes

Zangeres Roxeanne Hazes (27) is verloofd met Erik Zwennes (34). Samen hebben ze zoon Fender (2).

Allemaal thuis

Onze zoon maakt een unieke periode in de wereldgeschiedenis mee. Een tijd waar onze kinderen later les over zullen krijgen. Hopelijk nog wel gewoon in een lokaal. Weet je nog hoe je lacherig de eerste ellebooggroet deed? Het eerste vervelende gesprek met je vrienden, omdat ze maar met moeite afstand konden bewaren? De ongemakkelijke blikken in het park naar het stel dat de regels niet zo nauw nam? Het gehannes in de supermarkt? Fender heeft het zelf natuurlijk niet door, die heeft de tijd van zijn nog relatief korte leven. Papa en mama de hele dag binnen handbereik. Meer rust, reinheid en regelmaat kan bijna niet. Oké, hij krijgt misschien iets vaker een iPad in de handen gedrukt of toch nog maar een doosje rozijntjes zodat wij even een mail af kunnen maken of een belletje kunnen doen. Maar dat zeg ik: de tijd van zijn leven!

Ik heb nóg meer respect gekregen voor mensen die thuis werken in een klein huis met kleine kinderen. Natuurlijk, wij zijn ook grotendeels thuiswerkers op zeventig vierkante meter. Maar het schrijven en inzingen van een liedje deed ik toch echt altijd in een studio. Repeteren in een oefenruimte. Interviews konden op locatie en meetings in alle rust onder het genot van een kop koffie. Tegenwoordig breng ik liedjes uit waar in de thuis ingezongen achtergrondkoortjes babyfoonruis te ontdekken is. FaceTime interviews plannen we in als Fender slaapt en een videomeeting in mijn onesie wordt nu geregeld verstoord door een vrolijk zingend ventje. Zo deed ik ook een live interview op tv, gewoon vanuit mijn woonkamer. Een huilende Fender gooide toch een beetje roet in het eten. Daar zat ik dan. Ongezien stootte ik Erik aan die als een ware Tom Cruise onder de tafel dook, zich achter de bank verstopte en vervolgens als een rups naar Fenders kamer kroop. 24 uur met een peuter zijn is intens. Maar boos worden kan ik niet, want zo vrolijk en gezellig is Fender nog nooit geweest.

Het gaat beter dan ooit. Hij slaapt na bijna twee jaar ineens regelmatig (en uit!), eet alles en schiet vooruit qua taal en ontwikkeling. En dan hadden we ook nog eens een prachtig voorjaar. Ons kind heeft nu meer kleur op zijn wangen dan na een vakantie in het buitenland! Ook heb ik het idee dat ik hem beter ken. Hij weet het me beter te vertellen en als je elk uur van de dag samen bent, gaan nog meer kleine dingen je opvallen en op hun plek vallen. Op het moment van verschijnen zijn de scholen en kinder­ opvang weer open. Gelukkig wel! Want niet alleen wij hebben het even nodig om af en toe ongestoord te kunnen werken, voor Fender is het ook goed om onder andere kinderen te zijn. Even op zijn beurt te moeten wachten, nieuwe gezichten en gewoontes, iets vaker niet zijn zin te krijgen. Want nu het opvoeden echt is begonnen, is het geen schande af en toe wat hulp van buitenaf te krijgen. Al mis ik die kleine verveel nu al.

Deze column van Roxeanne komt uit VIVA Mama 4. De nieuwste VIVA Mama, editie 5, ligt vanaf vandaag in de winkel. Beide edities kun je los bestellen in onze magazine shop

»BESTEL VIVA MAMA ONLINE«

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief?